Annons

Idag kan Danmark sänka Frankrike

FOTBOLL INCHEON. Danmark är det hårt arbetande kollektivet som är på god väg mot åttondelsfinal i VM. Frankrike är det stjärnfyllda världsmästargänget som är nära att slås ut. Ska jätten Frankrike gå vidare så måste lilleputten Danmark besegras i tisdagens upplösning i grupp A. Och det rejält.
Sport • Publicerad 11 juni 2002
Zidane tillbaka? Den skadade världsstjärnan kan finnas med i den avgörande matchen mot Danmark. Bild:
Zidane tillbaka? Den skadade världsstjärnan kan finnas med i den avgörande matchen mot Danmark. Bild:Foto: 

Dansk dynamit briserar numera inte med hjälp av några få tändhattar. Det är kollektivt slit som ligger till grund för framgångarna under ledning av ett par av de gamla krutgubbarna, Morten Olsen och Michael Laudrup.

Det betyder inte att kraften tagit död på finessen. Snabb attackfotboll behärskar danskarna fortfarande till fullo.

Annons

Och ingen bättre än Jon Dahl Tomasson, Feyenoordanfallaren som gjort lagets samtliga tre mål i VM.

Mål som fört Danmark mycket nära åttondelsfinal i VM. Medan Frankrike till allas förvåning misslyckats så här långt.

–Det är inte så stor skillnad mellan lagen i VM längre. Frankrike är inte det enda storlaget som har förlorat, sade förbundskaptenen Morten Olsen efter måndagens regndränkta träning på Munhak Stadium i Incheon, några mil väster om den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

–Det märks också att en del spelare från lag i tuffa ligor är slitna. Jag har sett några som vanligtvis är mycket bättre än vad de visat här. Det är synd att spelarna kommer trötta till världens största turnering.

Men den forne backjätten Olsen visade också prov på sina diplomatiska talanger:

–De är fortfarande laget som alla vill slå. Frankrike är fortfarande det starkaste laget i VM. Det Danmark har, saknas märkligt nog i Frankrike.

Kanske delvis beroende på Olsens teorier. Den franska guldvågen har ju fört med sig att alla VM- och EM-hjältar spritts bland de europeiska storklubbarna. Det så offensiva franska landslaget har inte mäktat med ett enda mål hittills. Dessutom missar spjutspetsen Thierry Henry matchen mot Danmark på grund av sin utvisning mot Uruguay.

Och avsaknaden av Zinedine Zidane är nog större än fransmännen själva trott och räknat med. Förbundskaptenen Roger Lemerre har inte lyckats täppa till luckan efter den skadade mittfältsdirigenten – som dock av allt att döma finns med mot Danmark.

–Jag kommer att tala med vår läkare innan vi bestämmer oss, sade Lemerre. Men Zidane har gjort tre träningar med laget och han blir bättre och bättre.

–Men jag har gjort två scenarier inför matchen. En med Zidane och en utan Zidane.

Annons

Försvarsresen Marcel Desailly fick på tisdagens presskonferens i Munhak-arenans innandömen förklara vad Zidane betyder för Frankrike. På franska, engelska och italienska. Ett resultat av hans mäktiga proffsfärder över Europa.

–Visst är han viktigt för oss, sade Desailly. Om Zidane är med blir det skillnad. Både att han är där och att det innebär att andra får större chans att göra mål.

–I morgon måste vi visa kvalitén. Vi måste göra mål. Koncentrationen och viljan är nyckeln.

Förbundskapten Lemerre måste också få sin ekvation att gå ihop. Det räcker inte att besegra Danmark. Frankrike måste vinna med två mål.

–2–0 är ett perfekt resultat, sade Lemerre.

Det får inte bli mindre. Det vore allt annat än perfekt för Frankrike.

Och gör Danmark mål igen blir nog den ”lilla” uppgiften övermäktig.q

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons