Annons

Idolen

Sport • Publicerad 23 januari 2001
Bild: SCANPIX
Bild: SCANPIXFoto: 

Namn: Bengt Johansson.

Smeknamn: Benga eller Bengan.

Annons

Idrott: Handboll.

Ålder: 56.

Familj: Hustru Ann-Christine och tre barn (Petter, Camilla och Andreas).

Bor: Villa i Halmstad, sommarhus i Frösakull i närheten av Tylösand och villa i spanka Esteporna.

Yrke: Förbundskapten (utbildad gymnastikdirektör).

Klubbar: Som spelare: Halmstad HBP, Hellas och Drott. Som tränare: Drott.

Meriter: Som spelare: 83 A-landskamper. Som förbundskapten: Tre OS-silver (-92, -96, -00), två VM-guld (-90, -99), ett VM-silver (-97), ett VM-brons (-93), tre EM-guld (-94, -98, -00), ett EM-brons (-95).

Värt att veta: Inför OS i Sydney lanserardes förbundskaptenens hemsida: www.gurkburk.nu. Och Bengt Johansson från Halmstad blev kultförklarad. På webbplatsen snackar ”Bengan” sin utpräglade halländska, visar filmsnuttar från resan till Sydney och man får chansen att slå straffar med den svenske förbundskaptenen som målvakt. Han är glad för att prova annorlunda grepp i sitt ledarskap; inför en match körde han frågesport istället för taktikgenomgång med sina killar, när spelarfruarna anlände till ett träningsläger skickade han spelarna på tältläger och tog ut fruarna på krogen för att de skulle lära känna varandra. Till VM i Frankrike har ”Bengan” som vanligt samma målsättning: medalj. Efter tolv år som tränare i Drott tog han landslaget och nu har han varit under lika lång tid i blå-gult.

Aktuell: VM i handboll börjar i dag i Frankrike och Bengt ”Bengan”Johansson ska losta sina killar mot medalj.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons