Annons

"Så klart en otrolig glädje och lättnad"

Publiktaket på idrottsevenemang slopas.
Från den 29 september blir det fullsatta arenor i Sverige – efter ett och ett halvt år med restriktioner.
Allmänt • Publicerad 7 september 2021
Publikmagneten Frölunda och resten av idrottens elitklubbar kan snart fylla upp arenorna igen. Arkivbild.
Publikmagneten Frölunda och resten av idrottens elitklubbar kan snart fylla upp arenorna igen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Coronapandemin har slagit hårt mot idrotten, inte minst ekonomiskt. Från det totala publikstoppet förra våren har regeringen sakta lättat på restriktionerna för idrottsevenemang.

Från 29 september är målet att deltagartaket ska tas bort helt, meddelade regeringen på en presskonferens på tisdagen.

Annons

Det betyder fulla läktare på i princip alla stora idrottsevenemang i Sverige.

"Tror inte det är sant"

Ishockeyklubbens Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler är nästan euforisk när TT når honom.

– Vi är naturligtvis jätteglada. Man har levt med de här restriktionerna så länge nu att man nästan inte tror att det är sant, säger han.

Senast publikmagneten Frölunda spelade inför fullsatta läktare, 12 044 åskådare, var i matchen mot HV71 i SHL den 7 mars 2020.

– Jag har inte varit ute på våra sociala kanaler ännu, men jag har varit i kontakt med alla internt och externt, med alla de som jobbar med våra evenemang och det är så klart en otrolig glädje och lättnad. Det har varit en otroligt pressad situation.

– Framför allt gläds jag med alla barn, ungdomar och fans. Vi betyder ju en del här i Göteborg och jag tror att det finns en saknad. Det har gått så otroligt lång tid, säger Lechtaler vars Frölunda i lördagens premiär mot Brynäs får ta in 3 000 åskådare.

Frölundas första möjliga match inför fullsatta läktare blir mot Örebro den 30 september.

Premiärer i helgen

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson fyller i:

– Det är klart att det här beskedet känns väldigt bra och väldigt välkommet för hela svenska hockeyrörelsen och inte minst för våra elitföreningar. Det kommer ju också vältajmat och ger en viktig injektion den här veckan när våra högsta serier startar till helgen.

Larsson konstaterar att publikrestriktionerna har varit utmanande.

Annons

– Sammantaget har ishockeyn klarat sig hyggligt, det har tagits ett stort ansvar i många föreningar där man har dragit ned kostnadsmassan för att hantera läget. Det tillsammans med statliga stödet har gjort det hanterbart. Men sett över tid är det inte hållbart, säger han.

Utreder vaccinpass

Samtidigt utreder regeringen och Folkhälsomyndigheten möjligheten att införa ett vaccinpass som skulle kunna gälla på stora tillställningar.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) kan det bli aktuellt på stora evenemang med fler än 15 000 deltagare.

– Den här lösningen välkomnar vi. Samtidigt välkomnar vi lösningen med covidbevis, det möjliggör ju också om det – hemska tanke – skulle inträffa en situation där smittspridningen ökar och man vill införa restriktioner, säger Anders Larsson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons