Annons

Idrottsrörelsen träffar regeringen under tre dagar

Framför allt fotbollen har varit starkt kritisk till dialogen med Folkhälsomyndigheten i publikfrågan.
Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind (MP) för att diskutera frågan – på torsdag är Svenska fotbollförbundet (SvFF) inbjudna, skriver TV4:s Fotbollskanalen.
– Vi är rörande eniga om att det finns saker att göra, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.
Idrott • Publicerad 4 augusti 2020
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under augusti månad väntas ett besked från Folkhälsomyndigheten om idrottsrörelsen ska få börja ta in publik på sina evenemang. Eftersom det i dagsläget råder förbud mot folksamlingar över 50 personer har arenorna så här långt in i sommaren gapat tomma.

Hela evenemangsnäringen har krävt en tidsplan för en återstart då branschen utan publikintäkter just nu genomgår kanske den värsta lågkonjunktur som den har upplevt.

Annons

Inom idrotten har framför allt fotbollen varit den röst som allra tydligast markerat sitt missnöje kring bristen på kommunikation från Folkhälsomyndigheten. Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef), har vädjat om vägledning i hur publik successivt ska kunna återvända framöver – men utan gehör. Han menar att dialogen har varit obefintlig.

Men nu har idrottsrörelsen fått till ett genombrott. I veckan ska de nämligen sätta sig ner i ett möte direkt med regeringen för att diskutera vägen framåt. Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, berättar för TT att det kommer vara möten i dagarna tre och att stora delar av idrottsrörelsen kommer få möjligheten att säga sitt.

Mötena sker under tisdag, onsdag och torsdag är uppdelade i tre grupper: utomhusidrott, inomhusidrott samt med motionslopp och liknande.

– Vi (RF) är med på samtliga av dessa möten och kommer hålla ett inledningsanförande. Vi tycker det är bra att de lyssnar på hur idrottsrörelsen resonerar eftersom vi är rörande eniga om att det finns saker att göra, säger Eriksson.

Vet du om Folkhälsomyndigheten kommer att närvara?

– Det tror jag inte. Vi har löpande överläggningar med Folkhälsomyndigheten från den här veckan och framåt, vilket vi också har med polismakten. Just publikfrågan kan du dela upp i två högar. Den ena högen är deltagare. Får du springa Lidingöloppet eller slår du i spärren? Den andra kan handla om publikfrågan. Där har vi en arbetsuppgift liggande där vi ska försöka se hur man kan göra för att klara av den avgörande frågan som Folkhälsomyndigheten äger, nämligen smittorisken. Finns det någon gyllene medelväg här som gör att man inte tar några smittskyddsrisker. Det kan varken jag eller idrotten avgöra, men däremot kan vi fundera över koncept som Folkhälsomyndigheten kan titta på.

Av den orsaken borde man inte ha med dem som något form av bollplank på de här mötena?

– Nej, nu den här gången är det ministern som vill bli informerad gentemot politiken. Jag tämligen övertygad om att Folkhälsomyndigheten, ministern och departementet resonerar med varandra.

Förstår du varför vissa av specialidrottsförbunden skrikit väldigt högt här under sommaren?

– Det tycker jag är bra att de gör. Men de vet lika väl att det inte går eftersom Folkhälsomyndigheten helt enkelt inte har personal för det. Jag tror vi förstår det, men det viktiga är att idrotten kan framföra de ideér vi har på ett vettigt sätt. Men det är Folkhälsomyndigheten som gör bedömningen smittskyddsmässigt för det behärskar inte vi.

Flera förbund deltar

Annons

Svenska fotbollförbundet (SvFF), representerade av ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand, är en av aktörerna som kommer att delta i mötet som sker genom ett videosamtal.

– Vi har fått en inbjudan om ett möte från Amanda Lind på torsdag. Det är vi, Svemo (Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet), bilsportförbundet och Riksidrottsförbundet som är inbjudna till samtal, säger Karl-Erik Nilsson till TV4:s Fotbollskanalen.

Men redan inför mötet har fotbollen gjort sitt för att sätta tryck på idrottsministern.

”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, skriver fotbollförbundet, Svensk elitfotboll dam och Svensk elitfotboll i ett öppet brev.

Fakta

Idrottens rekommendationer

• Barn- och ungdomsidrott får bedrivas, även tävlingar och matcher. Men det ska ske på ett smittsäkert sätt, utomhus, och utan folksamlingar med fler än 50 personer.

• Vuxna tillåts träna, men även det på ett smittsäkert sätt utomhus. Från den 14 juni är det fritt fram även för tävlingar och matcher. Inga idrottstävlingar eller matcher på högre nivå har för närvarande publik då rekommendationerna gällande folksamlingar, på max 50 personer, kvarstår.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons