Annons

IFK Hässleholm fick oväntad hjälp

FOTBOLL ”Domardjävel, domardjävel, domardjävel . . . ” . . . ekade det från de välbesatta läktarna på Bunkeflostrands idrottsplats. Hemmaspelarna kokade av ilska – och publiken krävde mer eller mindre domarens huvud på ett fat.
Sport • Publicerad 10 september 2001

Bumkeflostrand

Orsaken: domaren – Jesper Jönsson från Kristianstad – blåste först straff till IFK Hässleholm och sedan frispark för avsiktlig batåtpassning.

Annons

Inom loppet av tre minuter.

Hastigt men mindre lustigt ur hemmasynpunkt, hade den till synes säkra 2–0-ledningen förvandlats till 2–2.

Inte så konstigt kanske att publiken var i uppror!

Låt oss rekapitulera vad som hände i lördags eftermiddag i den annars så fridfulla Malmöförorten, alldeles intill brofästet.

Hemmalaget ledde med 2–0 och tycktes ha segern som i en liten ask. Då, på tre ”röda” minuter, svängde matchen. Som genom ett trollslag.

Hemmapubliken ansåg att det var domaren som höll i trolleristaven... Först, i den 69:e minuten, blåste han straff för Hässleholm.

Och sedan, i 72:a, frispark, avsiktlig bakåtpassning.

Straffen, först.

Den såg billig ut, från läktaren. Å andra sidan var det en oerhört tilltrasslad situation, varför det var svårt att se vad som egentligen hände.

Och domaren var ”hundra”.

Annons

– Ja, jag kunde faktiskt blåst för två grejer, dels en tröjdragning, dels en ”stängning”. Så straffen var solklar, sa Jesper Jönsson.

Frisparken, så.

En Bunkefloförsvarare spelade, avsiktligt eller inte, tillbaka till målvakten.

Hemmaspelarna protesterade våldsamt, inte bara mot frisparken utan också mot att ”bollen inte rullade ett varv”.

– Jo, så var det förr. Men den regeln ändrades för två år sedan. Nu räcker det att bollen sätts i rörelse, förklarade Jesper inte utan viss belåtenhet. Straff eller inte straff.

Frispark eller inte frispark.

En sak kan nog alla som såg matchen vara överens om: IFK Hässleholm imponerade i–n–t–e.

IFK Hässleholm är inte i form, och spelade definitivt inte som en (blivande) seriesegrare mot Bunkeflo.

Det var tamt, det var initiativfattigt, och det var oengagerat över så gott som hela linjen. Okay, försvaret med målvakten Christian Fegler som den klart bäste, gjorde ett hyfsat jobb (från mittfält och framåt är Bunkeflo ett av seriens tre, fyra bästa lag).

Men mittfältet var en sorglig syn – och anfallet existerade bara i programbladet. Lite bättre blev det när David Eek flyttades upp i anfallet, men riktigt bra blev det aldrig.

Annons

– Tycker det var starkt av grabbarna att komma igen efter 2–0-underläge, kommenterade Peter Churchill.

– Straffen? Jag såg inget. Men vi ska inte behöva domaren...jag menar, vi ska inte behöva komma i den situationen att domaren ska ha någon inverkan på resultatet.

– Men det är bara att erkänna att vi tappat lite av gnistan. Tidigare tryckte vi bara in bollen, men i de senaste matcherna har vi helt enkelt inte varit tillräckligt fokuserade på uppgiften.

Av Leif Westerhede
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons