Annons

IFK hoppas på att skulden ska skrivas ned

HANDBOLL. Konkurs eller inte. Det avgörande beskedet till krisdrabbade IFK Kristianstad dröjer. –Det är svårt att säga när det blir klart, förklarar kronokommissarien Per-Henrik Björverud.
Sport • Publicerad 19 januari 2001
Ingvar Edvardsson tror på en fortsättning för IFK Kristianstad. Just nu filar föreningen på den plan som ska lämnas till kronofogdemyndigheten nästa vecka, och som Edvardsson tror ska accepteras. Bild: BOSSE NILSSON
Ingvar Edvardsson tror på en fortsättning för IFK Kristianstad. Just nu filar föreningen på den plan som ska lämnas till kronofogdemyndigheten nästa vecka, och som Edvardsson tror ska accepteras. Bild: BOSSE NILSSONFoto: Optimistisk.

På onsdag eller torsdag i nästa vecka lämnar IFK Kristianstad in det sista och avgörande förslaget som ska rädda klubben från konkurs.

–Vi har kommit överens om att inkomma med en formell framställan om ett ackord, berättar IFK:s ekonomiske rådgivare Roland Jensen för Kristianstadsbladet.

Annons

Det betyder att klubbledningen i IFK hoppas på att endast behöva betala en del av skatteskulden på drygt en och en halv miljoner kronor. Roland Jensen var i telefonkontakt med kronofogdemyndigheten i Malmö på fredagen.

–Vi har kommit så pass långt att vi nu finner det meningsfullt att komma in med ett förslag. Förhoppningsvis blir det klart snart, säger han.

Vad innebär förslaget?

–Det vill jag inte offentliggöra.

Hur mycket är IFK Kristianstad berett att betala?

–Det vill jag inte heller kommentera.

Kronofogdemyndigheten kommer att inleda en undersökning när IFK Kristianstad lämnar in sitt förslag.

–Men jag vet inte hur lång tid det tar. Det beror på hur materialet ser ut. Det kan gå fort, men jag kan inte lova att vi blir klara i nästa vecka, säger Per-Henrik Björverud. Att IFK Kristianstad har en tuff match framför sig är ingen överdrift.

Utsikterna att klubben ska lyckas driva igenom ett skatteackord bedöms som små.

–Jag vill inte uttala mig om ett enskilt fall. Men generellt kan jag säga att det är oerhört mycket som ska till för ett skatteackord. Och det har jag klargjort för föreningen, förklarar Per-Henrik Björverud.

Annons

Förekommer den här typen av lösningar ofta?

–Att man begär skatteackord är inte speciellt ovanligt. Men att det går igenom är väldigt sällsynt.

Först och främst ska en sådan lösning vara till fördel för det allmänna.

–Sen är det en mängd olika omständigheter som styr. Man tittar bland annat på orsakerna till skulderna, fortsätter Björverud. På kronofogdens bord finns än så länge bara den första skulden på 153000 kronor.

–Resten är inte här ännu. Det ligger hos skattemyndigheten.

Därför är inte konkurshotet riktigt så akut som det tidigare har gjorts gällande.

–Klubben har pengar att betala de 153000 kronor som krävs i det första skedet. Vi har inga grunder för en konkurs idagsläget, säger Per-Henrik Björverud.

Det kan därför dröja en eller flera månader innan en eventuell konkurs blir verklighet.

I IFK Kristianstad hoppas man naturligtvis att kronofogden ska godkänna föreningens förslag.

–Jag är optimistisk fortfarande. Det finns stora förutsättningar att det ska fungera. Jag blir lite förvånad om de inte accepterar vår plan, säger ordföranden Ingvar Edvardsson.

Annons

Vad är det som gör dig så optimistisk?

–Vår plan är bra. Men jag vill inte gå in på vad den innehåller i detalj. Men jag är ute efter ett rent bord nu. Jag är definitivt inte intresserad av en lång avbetalningsplan.

Om inte kronfogdemyndigheten godkänner IFK:s förslag återstår inga utvägar. –Då blir det konkurs, säger Edvardsson.

Kan det bli så att ni själva begär föreningen i konkurs?

–Det kan man inte utesluta.

IFK-basen kommer snart att inleda förhandlingar med en person som är intresserad av att stötta klubben ekonomiskt.

–Men för att det ska bli aktuellt måste skatteskulderna vara borta, summerar Edvardsson.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons