IFK Lidingö firade dubbelt

Klara segrar på både herr- och damsidan: IFK Lidingö hade show när 7-mannakaveln, respektive 4-damkaveln avgjordes i Glimåkra på långfredagen. För Pan Kristianstad dog tävlingen efter fyra sträckor.
Sport • Publicerad 11 april 2009

– Det är alltid bra att stärka självförtroendet. Och bättre genomkörare inför tiomila än så här kan man inte få, ler Lidingös sisteman och landslagslöpare Emil Lauri.

Drygt tre minuter efter målgång, vid lunchtid på fredagen, kunde han följa Jonas Pilblad och Mikhail Mamleevs stentuffa spurtstrid. Pilblad vann andraplatsen åt IFK Göteborg, på sekunden före OK Orion.

– Jag hade ju ett delikat utgångsläge att gå på, så det handlade om att förvalta och att springa kontrollerat för min del. Det var skönt att höra att jag hade fyra minuter ner till tvåan, vid sista varningen (1,5 km innan mål), säger Lauri, som har positiva minnen att plocka fram från Göingeskogarna.

När FK Göingarna arrangerade Lång-SM 2003, med målgång i Breanäs, så vann han juniorklassen.

– Jag tänkte på det när jag åkte ner hit. Det var ju så positivt som det bara kan bli och en fin känsla att ta med sig. FK Göingarnas tävling, med start och mål vid Glimåkra Folkhögskola, lockade för arrangemanget ett rekordstarkt startfält. Möjligheten till uppladdning och träning inför tiomila i Perstorp nästa helg, var något som togs till vara av många.

– Vi har ett par i vårt lag som laddar hemma i stället, plus en som är sjuk, men i övrigt så försökte vi att efterlikna tiomila så mycket som möjligt. Lidingös damer hade ett starkare lag än oss på benen i dag, säger Lauri som gladdes åt föreningens framgång.

Damlaget vann med drygt tio minuters marginal ner till Ulricehamn. För Pan Kristianstad slutade tävlingen med en blygsam tiondeplats – helt logisk dock med tanke på uppställningen. Med återbud på Jamie Stevenson (kvar i Danmark) och Rasmus Söes (krasslig, vilade i Åhus) så tappade man i slagkraft på de avslutande dagsträckorna.

Det började med ett stabilt förstalopp av Jakob Lööf och fortsatte med ett strålande andra sådant av Johan Modig. Johan förde upp Pan i ledningen, en tätposition som försvarades av brorsan Erik Modig på sträckan efter. Pan ledde då tävlingen med en minuts marginal ner till Lidingö.

– Att Erik höll undan för klungan bakom var bra gjort. De som kommer att springa natten på tiomila, sprang också natt i dag och att det funkade här är ett bra kvitto, säger Johan Modig.

– Det är alltid speciellt att springa på natten. Man måste vara mycket mer noggrann och precis till kontrollerna. Det här var en bra generalrepetition.

Tomas Westlund höll i hyggligt på sträckan efter och gick i mål som fjärde man. Henrik Modig klarade sig också hyfsat medan man med Marcus Andersson och Anders Hultgren på sjätte, respektive sjundesträckan tappade ordentligt, till toppkonkurrenterna.

Allra närmast väntar elitserietävlingarna i Norra Rörum söndag-måndag. Helgen efter smäller det i Perstorp.

Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.