GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IFK överväger protest mot domarvalet: ”För mig är det obegripligt”

Nästa helg möter IFK Kristianstad Zagreb på bortaplan i en direkt avgörande match om den sista slutspelsplatsen. Men redan nu har klubben reagerat på valet av domare och överväger att skicka en skrivelse till EHF.
– Jag tycker att det är katastrof att man inte tillsätter några superpålitliga domare i en sådan balansmatch i Kroatien, säger klubbchefen Nikolas Larsson.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 24 februari 2018
IFK Kristianstads Ola Lindgren.
IFK Kristianstads Ola Lindgren.
Foto: Tommy Svensson

IFK Kristianstads hemmamatch i all ära, men det är i bortamötet med Kroatien nästa söndag som Champions League-ödet kommer att avgöras.

Då har det europeiska handbollsförbundet (EHF) tillsatt ett domarpar från Moldavien. Något som har fått IFK-ledningen att reagera.

– För mig är det obegripligt. Jag tycker att klubben ska skicka en skrivelse till EHF och fråga hur man kan välja den typen av domare i en kanske helt avgörande match. Jag ska inte uttala mig om vilka domarna är för jag vet inte, men det är klart att man höjer på ögonbrynen, säger tränaren Ola Lindgren.

Den moldaviska duon Igor Covalciuc och Alexei Covalciuc tillhör inte direkt Europas mest meriterade domare. De har aldrig dömt ett seniormästerskap och Zagreb–IFK blir den första matchen man dömer i Champions Leagues toppgrupper den här säsongen.

IFK:s klubbchef Nikolas Larsson är kritisk till EHF:s domararbete i allmänhet och domartillsättningen till den här matchen i synnerhet.

– Vi har agerat stenhårt på att det ska vara en EHF-styrd och professionell domartillsättning i stället för att det som nu är en ensam gubbe som håller i det. Jag tycker att det är katastrof att man inte tillsätter några superpålitliga domare i en sådan balansmatch i Kroatien. I stället skickar man domare från det fattigaste landet i Europa. Men samtidigt ska jag inte anklaga dem (domarna) för något på förhand, säger Nikolas.

IFK mötte Zagreb även i fjol och reagerade även då på domarna i den matchen. Även bottenkonkurrenten Celje protesterade då högljutt och menade att man blivit bortdömda i Kroatien.

Ola Lindgren, finns det verkligen fortfarande matcher med mutade domare och uppgjorda matcher?

– (Nebojsa) Simic sa redan förra året inför bortamatchen mot Zagreb att vi omöjligt skulle vinna, att det redan var bestämt. Men man tänker annorlunda än oss på Balkan. Man får hoppas att det är en svunnen tid och att man får en sportslig chans. Men det är klart att man hajar till när man ser att det är den typen av domare. Jag tycker att han där ska agera, säger Lindgren och pekar mot Nikolas Larsson.

IFK kommer sannolikt att skicka en skrivelse till EHF där man kräver en förklaring till domartillsättningen.

– Det är bara att skriva att det är en viktig match och att vi har försökt ta reda på vilka meriter som gör att de här domarna är aktuella för en sådan match, säger Nikolas Larsson.

Ola Lindgren bryter in:

– Det är väl bara att skriva att vi hoppas att de byter domare.

Tror du att det kommer att hjälpa?

– Nej, men man kan ju göra påtryckningar. De (EHF) kan ju få försvara domarvalet i så fall.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.