IFK tar sikte på storslam

Idrottsgala i kväll. Skånela i morgon eftermiddag. IFK Kristianstad laddar för en superhelg. ”Vi har stora förväntningar”, säger marknadschefen Nikolas Larsson.
Sport • Publicerad 2 februari 2013
Flera chanser i kväll. IFK Kristianstad kan bli Årets Idrottsförening.
Flera chanser i kväll. IFK Kristianstad kan bli Årets Idrottsförening.Foto: 
Årets Idrottsprofil? Ola Nilsson från Hässleholm vann Scirocco R-cup i racing. 25-åringen utklassade allt motstånd och spås en lysande framtid.
Årets Idrottsprofil? Ola Nilsson från Hässleholm vann Scirocco R-cup i racing. 25-åringen utklassade allt motstånd och spås en lysande framtid.Foto: Tommy Svensson
Emil Karlsson kan bli Årets Talang.
Emil Karlsson kan bli Årets Talang.Foto: 
Anton Lindskog kan sopa hem Årets Talang och Årets Genombrott.
Anton Lindskog kan sopa hem Årets Talang och Årets Genombrott.Foto: 

IFK Kristianstad hade ett magiskt 2012 och föreningen kan också bli den store vinnaren på Idrottsgalan. Med maximal utdelning plockar klubben hem fyra pris:

Årets Idrottsförening. Priset där Lions Kristianstad delar ut 25 000 kronor till vinnaren.

Årets Idrottsledare. Ola Lindgren tog IFK till slutspel och till klubbens första SM-final på 37 år.

Årets Genombrott. Anton Lindskog inledde säsongen i IFK:s juniorlag. Innan året var över hade 19-åringen blivit uttagen i A-landslaget.

Årets Talang. Anton Lindskog och Emil Karlsson är två av totalt tolv talanger som kan vinna priset Årets Talang.

– Jag är en ödmjuk person och tror inte på maximal utdelning, men vi är stolta bara över att vara nominerade. Konkurrensen är minst sagt hård, inte minst när det gäller talangerna, säger Nikolas.

Om du får välja, vilket pris tar du då?

– Årets Idrottsförening, helt klart. 2012 var verkligen året då IFK utvecklades på alla plan.

En magisk SM-vecka

Pojklagen blev bara fler och fler, och bättre och bättre. Kristianstad Arena såldes ut vid flera tillfällen. Men framför allt så tog sig representationslaget hela vägen till SM-finalen i Malmö Arena. IFK Kristianstads första SM-final på 37 år.

– Även om själva finalen blev ett fiasko så var allt annat runt SM-veckan helt magiskt, ett minne för livet.

Berätta?

– Det var ett galet tryck efter biljetter. Det kändes som att alla i nordöstra Skåne stöttade IFK. Tågkaravanen till Malmö, det brandgula havet i Malmö Arena och mottagandet i Tivoliparken. Det var en milstolpe i föreningens historia.

Det är tionde året som nordöstra Skånes idrottsgala arrangeras och de första fem åren var det ganska tyst kring IFK Kristianstad.

– 2004 hade klubben sina allra jobbigaste år bakom sig, och med Kent Angergård vid rodret så gick det sakta framåt. Men den här utvecklingen överträffar allas förhoppningar, säger Nikolas Larsson, som hyllar initiativet av en idrottsgala.

– Den lyfter fram goda exempel och inspirerar och motiverar talanger till att satsa ännu hårdare.

Hett tryck efter biljetter

IFK Kristianstad har inte slagit sig till ro utan jobbar hårt med att utveckla klubben ytterligare. Den långsiktiga målsättningen är tydlig.

– Vi vill etablera oss som en topp fyra klubb i landet och representera Sverige i Europacuperna för klubblag. Vi vill fortsätta satsa på våra egna ungdomar och gärna ha ett publiksnitt på över 4 000 åskådare. Och så vill vi förstås ha det där SM-guldet.

Efter förlusten i Eskilstuna tappade IFK ett par placeringar i tabellen, men slutspelsbiljetten känns ganska stabil. Fyra hemmamatcher återstår innan slutspelet, fyra heta matcher.

– Efter matchen mot Skånela så har vi kvar att möta Drott, Malmö och IFK Skövde. Allt talar för att det blir mycket folk på alla tre, säger Nikolas Larsson.

400 biljetter återstår till mötet med Skånela. Biljetter som kommer att säljas vid entrén en och en halv timme innan avkast.

– Det är först till kvarn som gäller.

När du ska summera helgen i morgon kväll. Vad vill du ha fått ut?

– Att Årets förening i nordöstra Skåne spelade en fartfylld och snabb handboll och körde över Skånela med elva bollar inför en fullsatt Arena, säger Nikolas och skrattar.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.