Annons

IFK toppar skuldtabellen till kommunen

EKONOMI Kristianstads tre stora idrottsföreningar har det tufft ekonomiskt och nu kan Bladetsporten avslöja att IFK, KFF och KIK tillsammans är skyldiga kommunen drygt en miljon kronor.
Sport • Publicerad 14 augusti 2001

– Det är inte kommunens policy att sätta idrottsklubbar i konkurs, men vi måste finna en lösning nu, säger ekonomidirektören Per Persson.

I morgon kväll läggs papperna på bordet när kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) träffas.

Annons

Man kommer då att ta upp en diskussion om kommunens principer.

Det är en het – och känslig – fråga som man nu vill komma till rätta med.

– Det finns ingen patentlösning, men det är inte bra för vare sig oss eller föreningarna att ha en sådan situation som är så svajig och instabil, säger Per Persson inför onsdagens möte.

Bladetsporten kan redan i dag avslöja kommunens fordringar på de tre idrottsföreningarna. Den totala skulden för IFK Kristianstad, Kristianstads FF och Kristianstads IK är 1133039 kronor.

Det är inte alldeles oväntat IFK Kristianstad som toppar skuldtabellen – och man gör det överlägset.

IFK: s skuld till kommunen är 735833 kronor och det handlar bland annat om obetalda hallhyror.

Problemet blir inte mindre av att IFK sedan en tid tillbaka inte betalar någon hallhyra i samband med träning.

Enligt IFK-basen Ingvar Edvardsson har summan mer än dubblats sedan han tog över som ordförande för två år sedan.

– Skulden är bekymmersam, har Ingvar Edvardsson tidigare sagt.

– Det är ingen skuld jag går och är stolt över och vi har inte varit speciellt skötsamma på den punkten. Men det här är en sak som måste lösas på något sätt.

Annons

Kristianstads FF: s skuld till kommunen är 260123 kronor och Kristianstads IK är skyldig 137083 kronor.

Det ger en total skuld på dryga miljonen.

– Det har väl legat där ett tag, men nu måste vi finna en lösning på det här, säger Per Persson. Det finns ingen tidsplan, men tanken är kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) redan i morgon ska börja diskutera och skissa på en lösning.

– Det är inte säkert…frågan är så komplex, säger Persson avvaktande.

Kommunen har länge haft ett stort tålamod med de krisdrabbade idrottsföreningarna och man uttrycker klart att man inte kommer inte att stjälpa någon förening.

Frågan är hur man ska agera?

Och vad säger alla de småklubbar som gör rätt för sig – och sköter sina affärer med kommunen – om man plötsligt börjar ge efter och låter de stora komma undan.

– Det är olika spelregler i krig och fred, men det är klart att vi måste reglera det här på sikt och hitta en likartad linje i dom här fallen, säger Per Persson.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons