Annons

IFK-ungdomarna har startat eget

HANDBOLL Ungdomsverksamheten inom IFK Kristianstad har knoppats av. I slutet av augusti bildades en självstående förening, IFK Kristianstads ungdomshandboll.
Sport • Publicerad 25 september 2001

Det var i samband med fjolårets ekonomiska trassligheter inom IFK Kristianstad som diskussionen startade. Då bildades en föräldrarförening som kunde ta hand om ungdomarna vid en eventuell konkurs.

Som bekant klarade föreningen den smällen, men diskussionerna om en självstående ungdomsverksamhet fortsatte.

Annons

– Under våren och sommaren har vi i ungdomshandbollen fört en diskussion med IFK:s styrelse om hur vi ska arbeta i framtiden. Den mynnade ut i att vi, i samråd med IFK, startade en egen förening, förklarar Hans Nilsson, ordförande i den nystartade föreningen. Föreningen heter formellt IFK Kristianstad ungdomshandboll, men kommer att lyda under namnet IFK Kristianstad ungdom.

– Med betoning på ungdom. Vi har inskrivet att vi inte ska bedriva någon seniorhandboll. Vi har ett samarbetsavtal med IFK Kristianstad.

– Det innebär att våra ungdomar ska beredas plats i IFK Kristianstad den dagen de blir juniorer.

nVad händer om IFK Kristianstad går i konkurs?

– Vi har förhoppningar att IFK Kristianstad skall reda ut den situation som de befinner sig i.

En av anledningarna till avknoppningen är naturligtvis de ekonomiska bekymmerna som IFK Kristianstad brottas med.

– Jag tror det är ofrånkomligt att skilja på ungdomar och elit. Vi har även fört diskussioner med Irsta handboll som har delat på senior och ungdomsverksamheten. De har bara positiva synpunkter av de arbetet. Det blir lättare för oss att jobba, dels vad det gäller sponsorer, dels administrativt. Två ekonomiska tillskott kan föreningen räkna med.

IFK Kristianstads verksamhetsbidrag, som riktar sig till ungdomsverksamheten, har hållits inne på grund av obetalda hallhyror. Så i fortsättningen kan IFK-ungdomarna räkna med ett tillskott den vägen.

Föreningen har även sökt projektpengar för att i uppstarten kunna täcka kostnaderna för träning, seriespel, ledarutbildning, domararvode och materialkostnader. I en skrivelse till kultur- och fritidsförvaltningen ansöker de om 35 000 kronor. Förvaltningen föreslår att kultur- och fritidsnämnden på morgondagens möte beslutar att bevilja ett projektbidrag på 20 000 kronor.

– Jaså, det visste jag inte om. Jag vet naturligtvis att vi sökt, men inte vad vi kan få. I så fall är det välkomna pengar.

Annons

I dag omfattar ungdomsbiten cirka 160 ungdomar i åldrarna 7-14 år.

– Vi har två lag i varje åldersgrupp mellan 10 och 14 år. Kul är också att vi har fått igång ett tjejlag som inte funnits på många år.

– Fler och fler söker sig till handboll. Sporten är inne i en positiv trend och det ska bli intressant att se vad EM på hemmaplan nästa år kan innebära för svensk handboll.

Av Fredrik Björnsson 044-18 55 14
Av Fredrik Björnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons