Annons

Infantino: Applådera protesterna i Bundesliga

Flera spelare i Bundesliga krävde i helgen rättvisa för George Floyd – och kan nu straffas.
Helt fel, tycker Fifa-ordföranden Gianni Infantino.
Fotboll • Publicerad 2 juni 2020
Fifas ordförande Gianni Infantino stöttar spelarprotesterna i Bundesliga. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino stöttar spelarprotesterna i Bundesliga. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Flera spelare utreds av det tyska fotbollsförbundet (DFB) efter helgens ligaomgång i Bundesliga.

Det handlar om Borussia Dortmund-duon Jadon Sancho och Achraf Hakimi, Schalkes Weston McKennie samt Borussia Mönchengladbachs Marcus Thuram som alla på olika sätt hedrade och krävde rättvisa för George Floyd som förra veckan dog efter ett brutalt polisingripande i Minneapolis.

Annons

Incidenten har väckt stor vrede, inte bara i USA utan världen över, på grund av den amerikanska poliskårens upprepade övervåld mot svarta i landet.

Ger sitt stöd

Nu tar det internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino bladet från munnen och ger sitt stöd till de ovan nämnda spelarna, som alla riskerar påföljder eftersom det inte är tillåtet för dem att yttra politiska budskap på planen.

– Så att det inte ska råda några tveksamheter, i en Fifa-turnering skulle de nyligen utövade demonstrationerna av spelarna i Bundesliga förtjäna en applåd och inte något straff, säger Infantino och fortsätter:

– Vi måste alla säga nej till rasism och all form av diskriminering. Vi måste alla säga nej till våld.

"Använda sunt förnuft"

Om det blir någon påföljd för Jadon Sancho, Achraf Hakimi, Weston McKennie och Marcus Thuram i Bundesliga återstår att se.

Tidigare under tisdagen gick Fifa ut med ett meddelande där man uppmanade nationella fotbollsförbund och ligor att "använda sunt förnuft och ta hänsyn till sammanhanget kring händelserna" vid eventuella spelaryttringar som anspelar på George Floyds död.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons