Ingen medalj – men stark VM-avslutning för Gernot: ”Verkligen nöjd”

Avslutningsdagen på VM i orientering bjöd på ett svenskt guld när Tove Alexandersson vann långdistansen. För Gernot Ymsen-Kerschbaumer blev det ingen medalj, men Pan-löparen avslutade med en stark tiondeplats.
– Det är en av mina bästa långdistanser, säger Gernot till Bladetsporten.
Orientering/Kristianstad • Publicerad 11 augusti 2018 • Uppdaterad 12 augusti 2018
Gernot Ymsen-Kerschbaumer blev tia på långdistansen.
Gernot Ymsen-Kerschbaumer blev tia på långdistansen.Foto: Privat

Pan-Kristianstads Gernot Ymsen-Kerschbaumer har gjort ett starkt VM. Efter tolfteplatsen på medeldistansen och en suverän stafettsträcka hade det till och med smugit sig in medaljförhoppningar inför långdistansen. Själv hoppades han på en topp tio-placering – något som också infriades.

– Det är bra, det var inte långt upp till topp sex och det hade kanske inte varit omöjligt. Det är i alla fall en av mina bästa långdistanser rent tekniskt, även om jag blev trött på det sista varvet. Men det var det nog många som blev, säger Gernot Ymsen-Kerschbaumer.

Gernot var med i toppen under egentligen hela loppet utan att vara uppe och nosa på medaljplatserna. I mål var han 6.02 efter den överlägsna guldmedaljören Olav Lundanes från Norge. Ukrainaren Ruslan Glibov tog silvret och schweizaren Fabian Hertner bronset.

Gernot Ymsen-Kerschbaumer under långdistansen.
Gernot Ymsen-Kerschbaumer under långdistansen.

– Jag hade inga stora missar, men det var kanske två vägval under den sista halvtimmen som jag tappade lite på. Kanske hade jag nått topp sex om jag hade sprungit perfekt, men det är ju sällan man gör det, säger Gernot.

Tolfteplats på medeldistansen, fjärdeplats på stafetten och alltså en avslutande tiondeplats på långdistansen. Pans stora affischnamn är mer än nöjd med sitt mästerskap.

– Jag är verkligen nöjd. Det bästa var stafettloppet där vi var nära en medalj. Det är en av mina bästa VM-tävlingar, säger han.

Pan-Kristianstad hade även representation i form av Moritz Doellgast på långdistansen. Tysken slutade på 38:e plats, nästan 25 minuter bakom segraren.

Pan-Kristianstad fick faktiskt ytterligare en VM-medalj med sig hem från Lettland. Under lördagen avslutades nämligen även VM i preO med stafetten. Inga Gunnarsson var med i det lag som tog guld i paralympics-klassen.

Tove Alexandersson vann damernas långdistans.
Tove Alexandersson vann damernas långdistans.Foto: Mårten Lång/Svenska Orienteringsförbundet

För svensk del avslutade Tove Alexandersson orienterings-VM på allra bästa sätt efter några knackiga lopp. Stjärnan försvarade sitt VM-guld i långdistans och tog sitt första individuella guld.

– Otroligt roligt. Det var ett tufft lopp och jag har verkligen tagit ut de sista krafterna. Det känns att man sprungit många lopp i veckan så jag är glad över att jag lyckades hålla ihop loppet, säger hon till TT.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.