Inget OS – ny vardag kan vänta för Christian Olsson

Det var i ansatsen till det fjärde hoppet som låret sade ifrån. Christian Olssons efterlängtade comeback – som skulle ta honom tillbaka till världseliten – slutade med ett uttåg ur DN-galan och ett negativt OS-besked.
Sport • Publicerad 24 juli 2008
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Det blir ingen Peking-resa.

- Det är en ny bristning i muskeln som han har haft skadad tidigare. Den tar flera veckor att läka, säger landslagsläkare Sverker Nilsson.

Skadan i lårets baksida slog Christian Olsson upp första gången under inledningen av 2007. Han hade då redan drabbats av skador efter OS-guldet 2004 och tvingats genomgå fyra fotoperationer. Årets tävlingsdebut har han skjutit på grund av känningar i ljumsken, men nu spökar alltså låret igen.

- Det är jättetråkigt. DN-galan var ju en tävling där vi hade hoppats att han skulle hitta tillbaka. Men tresteg är en fruktansvärt belastande idrott, säger Nilsson.

Är hans trestegskarriär över?

- Det vet man inte. Han är inte så gammal och fysiskt är det inga problem. Men det är det psykiska som blir svårast för honom, att hitta den mentala kraften att komma tillbaka. Han har kämpat fantastiskt tappert mot alla sina skador.

Och kanske det är just kämpandet som Olsson vill slippa den dag han bestämmer sig för att lägga tävlingskarriären på hyllan.

I en intervju för två veckor sedan berättade han hur han tänkte sig livet efter tresteget.

- Tänk att få vakna upp på morgonen och inte behöva känna efter eller bry sig om man har ont någonstans. De senaste åren har man börjat med att först känna efter lite i foten, sedan knäna och låren. Och det senaste var ju ljumsken, sade Olsson då.

- När jag slutar vill jag börja leva ett så normalt liv som möjligt. Man har fått försaka en hel del socialt. En annan punkt på listan vore att flytta hem till Sverige.

- Monte Carlo passar inte mig, det är för litet och trångt och tråkig miljö. Och hem för mig är Göteborg, inget snack om saken, sade Olsson.

På frågan om han kunde tänka sig en fortsatt karriär som friidrottstränare svarade han:

- De tankarna har jag inte nu i alla fall. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på vad jag ska göra när tävlingskarriären är över.

- Mitt fokus har hela tiden varit att försvara OS-guldet i Peking. (TT)

Lisa Edwinsson/TT Stig Lindmark

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.