Annons

Ingvarsson blåser premiärmatchen

FOTBOLL Hammarby–Gif Sundsvall på Söderstadion. Domare: Martin Ingvarsson, Hässleholm. –Klart att det kittlar. Det är alltid något speciellt med en premiär. Samtidigt är det skönt när det rullar igång. Fotbollsspelarna har fått nöja sig med träningsmatcher under försäsongen. Ingvarsson har haft finare uppdrag än så. För ett pra veckor sen dömde han VM-kvalet mellan Kroatien och Lettland. –Utan tvekan mitt största uppdrag som domare, ler Martin. nHur gick det? –Det gick bra. Jag hade en observatör från England (George Courtney) som studerade mig på plats och han tyckte att jag ledde matchen på ett bra sätt. nSå då blir det fler internationella uppdrag? –Det är inget jag går och funderar över. Det stora jobbet gör vi domare på hemmaplan, blir det sen internationella matcher är det bara ren bonus. –Men jag har kommit med i en talanggrupp som innehåller tio domare från Europa. Hur man nu kan kallas talang vid 35 års ålder. nVad innebär det? –Jag har en mentor i Skottland som följer mig, och eventuellt ska jag döma ett antal matcher i den skotska ligan. Projektet ska utvärderas efter ett år. Gillar trycket Martin kommer bättre förberedd än någonsin. Förutom internationella uppdrag har han varit på La Manga och dömt matcher. Till den här säsongen har domarna också fått sina arvoden kraftigt höjda. 6200 kronor är det arvode som domarna kan kvittera ut efter en allsvensk match. –Det är långt ifrån vad spelarna tjänar, men det är heller inte vår målsättning. Till den här säsongen har jag kunnat köpa mig tid. Att jobba heltid, ha familj och samtidigt döma allsvensk fotboll är en omöjlig ekvation. nHammarby–Sundsvall är först ut. Många ögon riktas på dig. Känner du pressen? –Jag kommer säkert att vara extra koncentrerad, det tror jag. Söderstadion är en härlig fotbollsarena där det är inspirerande att döma. nDu skojar? –Nä, jag gillar det. Det är ett fantastiskt tryck och den stämningen smittar av sig på alla aktörer, det tror jag. nMen det är inte alltid snälla saker som skriks om er domare? –Det förstås. Men det får man inte ta allt för allvarligt. Håller trenden i sig Efter ett skakigt -99 fick domarna bra kritik förra säsongen. Och Martin hoppas att trenden håller i sig i år? –Kan vi behålla standarden från ifjol är vi nöjda, säger Martin som personlingen arbetar efter att få bort fusket. –Alla tröjdragningar och brottningsmatcher innan en hörna eller en fast situation är ett gissel. Det ska vi bekämpa den här säsongen. Hur det går? En första indikation får vi i eftermiddag. Hammarby–Gif Sundsvall. Förhoppningsvis inte med Martin Ingvarsson i huvudrollen.n fakta Namn: Martin Ingvarsson. Ålder: 35 år. Längd: 194 cm. Vikt: 89 kilo. Familj: Gift med Linda Westdahl, barnen Anton och Emil, 5 år, och Linus, 2. Bor: Hässleholm. Yrke: Kosulent på Skånes Fotbollförbund. Aktuell: Dömer allsvenska premiären mellan Hammarby och Gif Sundsvall.
Sport • Publicerad 7 april 2001
Först ut. Martin Ingvarsson, Hässleholm, blåser årets första allsvenska match – den mellan Hammarby och Gif Sundsvall. "Det ska bli intressant Söderstadion är en härlig fotbollsarena där det är inspirerande att döma", säger Martin. Bild: BOSSE NILSSON
Först ut. Martin Ingvarsson, Hässleholm, blåser årets första allsvenska match – den mellan Hammarby och Gif Sundsvall. "Det ska bli intressant Söderstadion är en härlig fotbollsarena där det är inspirerande att döma", säger Martin. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 
SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons