Annons

IOK och WHO ska hjälpa till med vaccin

Olympiskt • Publicerad 23 januari 2021
IOK hoppas kunna hjälpa till med vaccineringen av OS-idrottare före spelen i Tokyo.
IOK hoppas kunna hjälpa till med vaccineringen av OS-idrottare före spelen i Tokyo.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Internationella olympiska kommittén (IOK) och världshälsoorganisationen WHO ska genom ett gemensamt vaccinationsprojekt försöka se till att OS-idrottare i utvecklingsländer ska få tillgång till coronavaccin före OS i Tokyo i sommar, enligt källor till sajten Insidethegames.

Det ska IOK:s ordförande Thomas Bach ha sagt i samtal med nationella olympiska kommittéer i veckan.

Annons

Den olympiska rörelsen har vid flertalet tillfällen sagt att OS-idrottare inte ska gå före kön när det gäller vaccinering, men man har samtidigt sagt att man ska göra vad man kan för att hjälpa idrottare från länder där vaccineringen går långsamt.

Och även om IOK hävdat att vaccination inte är avgörande för om OS går att genomföra vill man att så många idrottare som möjligt vaccinerar sig före spelen som startar i slutet på juli.

Bach ringde samtalen bara några timmar efter att The Times rapporterat om att Japans regering vill ställa in OS. Detta har senare förnekats av den japanska regeringen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons