Annons

Iransk brottare får polisbeskydd i Skottland

En iransk brottare, bosatt i Skottland sedan ett år, får polisbeskydd efter anklagelser om hot från den iranska regeringen.
Brottning • Publicerad 11 november 2022
En iransk brottare får polisbeskydd i Skottland efter hot. Arkivbild
En iransk brottare får polisbeskydd i Skottland efter hot. ArkivbildFoto: Charlie Riedel/AP/TT

I samband med en brottningstävling i somras protesterade den 22-åriga Melika Balali bland annat mot de iranska lagarna om att kvinnor måste bära täckande kläder. Därefter har hon hotats i sociala medier, som den iranska regeringen anklagas för att ligga bakom.

– De har försökt att hitta var jag bor och vilka jag tränar med, säger hon till BBC Scotland.

Annons

– Men tack vare polisen i Skottland kan jag leva säkert, jag kan träna på ett säkert ställe – jag har all möjlig säkerhet.

Hon säger att hoten gör henne starkare.

– När jag fick hoten från den iranska regeringen tänker jag att mitt sätt är det rätta, för om jag hade fel, varför skulle de då hota mig?

Två månader efter Balalis protest avled Mahsa Amini efter ett gripande av moralpolisen som ansåg att hon inte bar sin huvudsjal på rätt sätt. Hennes död har utlöst en rad av protester och demonstrationer i Iran.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons