"Jag är livrädd att bli sjuk igen"

Hon har växt ut till en av kuggarna som ska föra Sverige till en triumf i landet där ingen pratar göingska. Den här gången ska inget få förstöra festen för Nilla Fischer. OS i Peking är tänkt att bli Fischers revansch.
Sport • Publicerad 26 juli 2008
Revanschsugen Nilla Fischer är redo för OS. Tanken är att hon ska ta revansch för VM då hon däckades av ett virus.
Revanschsugen Nilla Fischer är redo för OS. Tanken är att hon ska ta revansch för VM då hon däckades av ett virus.Foto: 

Under VM förra året däckades hon av ett virus och missade premiären i sitt första stora mästerskap.

Det mesta gick snett den sommaren. Efter den missade inledningen mot Nigeria fick hon efter läkarens rekommendation bara spela 30 minuter mot USA.

Sverige fick sedan lämna VM redan efter gruppspelet trots att Nordkorea besegrades i sista matchen.

- Som lag hade vi större förhoppningar än att inte gå vidare, säger Nilla Fischer och verkar fortfarande besviken över missräkningen.

Den här gången ska inget få förstöra OS-festen för Nilla Fischer.

- Jag ska packa ner alsolsprit. Jag är livrädd för att bli sjuk igen, berättar Nilla.

Vi träffarhenne under ett av få besök i staden som fostrade henne till en råstark mittfältare.

Hon ler mycket när hon pratar. Ögonen syns knappt bakom den ljusa luggen. Men på fotbollsplanen är hon stor, stark och farlig. Den defensiva kämpen Nilla Fischer har vunnit många kamper genom sin aggressivitet.

Eller vad sägs om att hon tar 125 kilo i benböj. Det är hon starkast i svenska landslaget med. Hon skruvar på sig lite när uppgifterna som läckte ut från SOK:s årliga fystester på Bosön i mars kommer på tal.

- Det är släktens benstomme. Jag är storbyggd och stark i grunden, är Fischers förklaring.

Flytten till Malmöfrån Kristianstad/Wä för fem år sedan har varit ett jättelyft för den tredje yngsta spelaren i Sveriges OS-lag.

- Det känns som att jag har hittat rätt. Malmö är laget i mitt hjärta och de senaste två åren har jag fått en väldigt bra utveckling.

- Jag har bestämt mig för att köra järnet, säger Fischer som har kontrakt med LdB FC Malmö till 2011.

2001 gjorde hon landslagsdebut. Då var hon 17 år. Sju år senare har hon fått sitt stora genombrottsår i blågult.

- Sen förra året har jag fått spela mer från start mot de bästa lagen. Jag har känt stort förtroende från tränarna, så det har gått ganska snabbt där.

Hon har bliviten av kuggarna som ska föra Sverige till OS-medalj. Efter VM förra året har många distraktionsmoment försvunnit. Hon har lärt sig hur både kineserna och samhället fungerar och sett sevärdheterna.

- Förhoppningsvis har vi lärt oss något. Det är positivt att man har sett ställena förut. Man har klarat av den biten och slipper åka runt så mycket när man har lite ledig tid.

- Men visst hade det hade varit kul om OS var i Australien, där har jag aldrig varit (skratt).

Den 26 juli åker Fischer och resten av landslaget till Japan för ett pre-camp tillsammans med stora delar av hela Sveriges trupp. Där ska de träna, ha det bra och samla ihop sig för vad som komma skall.

Den 6 augustitjuvstartar Sverige de olympiska spelen. På andra planhalvan står Kina. Ett Kina med en medaljhungrig nation bakom sig.

- Det blir en tuff match. Kina är ett bra lag plus att de har ett massivt publikstöd. Det blir en ny upplevelse. Vi kommer inte att kunna höra varandra på planen.

Sedan 2003 har lagen ställts emot varandra fyra gånger. Sverige har två segrar och två oavgjorda. Men Nilla Fischer hoppas kunna falla tillbaka på annat än statistiken.

- Marika kommer nog att hjälpa oss.

Marika Domanski Lyfors var förbundskapten för Kina under 2007, men har nu blivit chef på fotbollsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet. En hel del information kan alltså väntas komma från det hållet.

De andra motståndarna i gruppen är Argentina och Kanada.

- Argentina har jag ingen koll på. Kanada har ett jättebra lag och spelade lika mot USA tidigare i år. Det blir tufft.

- Men vi siktar på medalj, så om vi inte går vidare är det ett misslyckande.

Uppladdningen har inte varit optimal för landslaget, som har haft mycket skadebekymmer. I tisdags kom i alla fall beskedet att Caroline Seger kan spela.

- Tyvärr har vi haft lite otur med skador. Vi har en ganska liknande trupp jämfört med VM 2007. Det är bara Marklund (Hanna) som har slutat.

För Nilla Fischer har OS varit ett stort mål sedan länge.

- Sen jag var liten och kollade på tv har jag alltid velat vara med i OS. Speciellt efter VM 2003 och OS därefter.

- Den här säsongen har det funnits med som ett stort mål ända sen OS-kvalet var klart mot Danmark. Det är det man har kämpat för hela säsongen, säger Fischer.

Säsongen i Malmöhar varit godkänd så här långt. I segermatchen mot Linköping syntes det att storformen är på väg.

- Det var verkligen en måstematch om vi ska vara med i guldstriden. Det var väldigt bra både mentalt och spelmässigt, säger Fischer

I mitten av maj kom hon tillbaka till Kristianstad för att spela match för första gången på sex år.

- Det var riktigt nervöst, bland de nervösaste matcherna i år. Jag har ju inte varit på Vilans IP sen jag bytte klubb.

Om en och en halv vecka kan det vara en annan match som får titeln nervösast i år.

Då spelar Sverige OS-premiär mot Kina.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.