Annons

”Jag har bara testats för dopning en enda gång”

DOPNING Att över hälften av svenskarna tror att svenska elitidrottare dopar sig, överraskar inte en av de allra största det minsta. Alpina stjärnan Pernilla Wiberg är själv stark kritisk till kontrollerna. –Under mina elva år i karriären har jag blivit testad av den svenska dopningspolisen en enda gång. Det är för bedrövligt, säger hon.
Sport • Publicerad 9 mars 2001

Pernilla Wiberg (bilden) gör sin elfte säsong i den alpina världscupen och hon är starkt kritisk till kontrollerna. Hon jämför med sina erfarenheter från sin träning med det norska alpina landslaget.

–Jag kommer ihåg när vi var och tränade på Nya Zeeland. Till och med dit kom de norska dopningstestarna och gjorde sina kontroller. Pernilla Wiberg säger att de norska kontrollerna utförs med stor kontinuitet och att det inte spelar någon roll när det är på säsongen.

Annons

–Jag tycker att den svenska dopningspolisen har ett ansvar som de borde ta i mycket högre utsträckning.

När det gäller TT:s undersökning så är Pernilla Wiberg inte överraskad över att majoriteten numera misstror de svenska elitidrottarnas renhet i dopningsfrågan.

–Jag förstår att så många tror så, säger hon. Det är inte konstigt med tanke på hur otroligt organiserad dopningen var i Finland.

–Och med tanke på organisationen i Finland, så kan man lika gärna tro att det här går upp i ännu högre kretsar. Det är så korrupt. Det är så hemskt, säger hon. Skidkungen Per Elofsson är inte road över svenska folkets dom.

Han lyssnar noga när han får höra resultatet av undersökningen. Att skandalen i Lahtis har en negativ inverkan är han övertygad om. Och han har andra funderingar också:

–Det är svårt att säga vad folk grundar sig på. Det är inte så lätt att svara på en sådan fråga rätt upp och ner. Men jag tror definitivt att avslöjandet i VM påverkar folk i en sådan här undersökning.

Elofsson själv är en av de mest testade i hela världseliten. Pallplatser innebär automatiskt urinprovslämning. Och de har han ju en hel drös av – pallplatser.

Ryktena om att ytterligare tio aktiva i skid-VM, förutom de redan sex avslöjade finländska åkarna, skulle ha varit bloddopade, möter han med skepsis och vissa farhågor.

–Klart man blir chockad om det skulle stämma. Man hoppas att det ska komma fram mätmetoder som avslöjar dopning och där man kan se om någon tagit något förbjudet långt tillbaka i tiden. Friidrottens förbundskapten Ulf Karlsson menar att svensk friidrott i stort sett är fri från dopning.

–Jag kan inte garantera att alla är odopade, men jag kan ju inte garantera att min egen fru är odopad. Vi är nog inte kemiskt fria, men jag tror siffran bland friidrottarna i Sverige är oerhört låg.

Annons

Karlsson menar i stället att Sverige är ett föregångsland vad gäller bekämpning av dopning.

–Vi har mycket täta tester även under träningsperioderna. Generellt tror jag siffran av dopningsfall är avsevärt mycket högre utomlands än vad den är i Sverige. De senaste konstaterade dopningsfallen i Sverige var diskuskastarna Lars Sundin och Göran Svensson som åkte fast 1987.

–De hade ätit ett hälsokostpreparat som kallades ”prime again” och innehöll testosteron, berättar Karlsson.

Av Lars Markusson, Göran Sjögren, Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons