”Jag känner mig inte som en fuskare”

DOPNING Strikt klädd i svart kostym, vit skjorta och slips och med hustrun Johanna bredvid sig tog Jari Isometsä till orda inför det massiva mediauppbådet. Han erkände att han dopat sig, men hävdade att han inte insett att han gjort fel. Och han tog på sig hela ansvaret själv.
Sport • Publicerad 19 februari 2001
Jari Isometsä tillsammans med hustrun Johanna tog till orda inför det massiva mediauppbådet. Bild: SCANPIX
Jari Isometsä tillsammans med hustrun Johanna tog till orda inför det massiva mediauppbådet. Bild: SCANPIXFoto: Frun som stöd.

På söndagen kom upplösningen kring Jari Isometsäs dopning. Men dramat lämnade en del frågetecken efter sig.

Även B-analysen visade att den finske skidstjärnan dopat sig med hemohes, HES, som används för att sänka hemoglobinvärdet i blodet. Han blir därmed struken från resultaten i VM, fråntagen silvret han tog i jaktstarten och avstängd i två år från och med 15 februari, då han lämnade det urinprov efter 15 km-loppet som resulterade i den positiva analysen.

Isometsäs karriär är över. Men den populäre finländaren drog inte med sig någon annan i fallet.

–Det här har jag gjort på egen hand. Med hjälp av en person har jag tagit medlet för att sänka mina höga blodvärden, sade Isometsä utan att vilja tala om vem den personen var.

–Jag har lovat honom att inte säga vem han är. Det kommer jag inte att göra under hela mitt liv. Runt omkring honom satt förbundsordföranden, förbundsläkaren och landslagsledningen och tvådde sina händer. Och Isometsä bedyrade att de varit helt ovetande om hans medicinska tilltag.

–Och jag visste inte att medlet är förbjudet. Jag skulle ha varit verkligt dum om jag vetat det och ändå åkt så bra att jag blev testad. Jag känner mig inte som en fuskare. Jag gjorde ju inte det här för att öka min prestationsförmåga.

Hemohes har funnits på Internationella olympiska kommitténs (IOK) dopinglista i ett år. Efter skid-VM i Ramsau 1999 ryktades att förbättrad apparatur visat att flera nationer hade åkare som använt medlet för att dölja bloddoping.

Inför den här säsongen sänktes det tillåtna värdet för hemoglobin i blodet från 185 till 175 enheter för män. En gräns som vissa elitåkare, som exempelvis den svenske landslagsåkaren Niklas Jonsson, naturligt ligger nära. Och Isometsä hävdade att han också ligger nära gränsen och på konstlad väg sett till att hålla sig på rätt nivå.

–Som det är nu är gränsen för låg, sade Isometsä, som erkände att han använt HES före båda sina VM-lopp.

Svenska landslagets läkare Kalle Eriksson anser dock att gränsvärdet ligger på en bra nivå.n

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.