Annons

”Jag svävar fortfarande som på moln”

GALOPP Trakten har fått en svensk mästarinna inom galoppsporten. Guldtjejen är 18-åriga Cathrine Abrahamsson och hennes fyrbente vän nioårige ponnyn Moon Quiz. Tillsammans krossade de allt motstånd i söndagens SM-lopp på Täby Galopp. – Jag svävar fortfarande som på moln, flinar Cathrine när U-märkt träffar henne i hemmet i Norra Strö, en dag efter guldloppet.
Sport • Publicerad 19 juni 2001
Cathrine Abrahamsson och hennes fyrbente vän nioårige ponnyn Moon Quiz vann SM i ponnygalopp – överlägset. Bild: WILLY ALM
Cathrine Abrahamsson och hennes fyrbente vän nioårige ponnyn Moon Quiz vann SM i ponnygalopp – överlägset. Bild: WILLY ALMFoto: Puss på dig!

Cathrine hade tränat och laddat hela våren för SM-loppet i Täby.

Hon hade lagt ner hela sin själ i att toppa både sig själv och sin ögonsten Moon Quiz.

Annons

Hon lyckades perfekt – och som grädden på moset fick hon konkurrenterna att se ut som rena statister.

– ”Quizen” var helt underbar under loppet, jag tror aldrig att jag känt honom så stark förut. Han var verkligen på topp och han var det när det gällde som allra mest, säger Cathrine och skiner ikapp med solen hemma på gården. När U-märkt hälsar på hemma hos Cathrine hemma i Norra Strö bjuder hon på underhållning!

Vi fick nämligen se guldloppet på video.

Och vilket lopp sen...

”Quizen” tog hand om täten nästan omgående och resten av det 1600 meter långa loppet var rena defileringen. ”Quizen” och ”TinTin” (jo, Cathrine kallas så) länsade undan och in på upploppet, när vi väntade på en attack från konkurrenterna, utökade Moon Quiz istället avståndet till de övriga.

Maken till överlägsenhet har vi sällan skådat!

– Jag ryser fortfarande när jag ser loppet och ändå har jag sett det ett antal gånger sen vi kom hem i söndags kväll. En sån här seger kan man leva på länge, flinar ”TinTin”.

Cathrine och Moon Quiz åkte upp till Täby redan på lördagsmorgonen för att ”Quizen” skulle få acklimatisera sig i den nya miljön.

– Det är alltid känsligt för djuren att ge sig ut på långresor och därför ville vi ge ”Quizen” tid att få känna sig hemma och smälta in i Täbys miljö, förklarar Cathrine. Cathrine och hennes familj, storasyster Lotta och pappa Lars, köpte ponnyn Moon Quiz sommaren 1998 och har sedan lagt ner ett oerhört jobb för att nå dit man är idag.

– Det är mycket jobb med att få ponnyn dit man vill. Man ska få in honom i rätt gångart och lära känna hur hästen fungerar, det är inte alltid det lättaste men ”Quizen” har varit fantastisk, berömmer storasyster Lotta och Cathrine ler och nickar instämmande.

Annons

SM-guldet var ”TinTin:s” andra i karriären. Det första kom redan 1996 och Cathrine har sedan jobbat och kämpat febrilt för att knipa ett andra guld.

– Detta är sista säsongen som jag får rida ponnygalopp och därför var segern extra skön, det kändes som nu eller aldrig att få knipa ett andra SM-guld. När jag fyller 19 måste jag rida på fullvuxna hästar och det är en helt annan sak. Där tävlar man på helt andra villkor, förklarar Cathrine.

nSå en fortsatt satsning på en jockeykarriär är inte aktuellt?

– Nej, inte som proffs i alla fall. Då måste man satsa stenhårt, jockeys idag måste väga oerhört lätt och man måste banta ner sig rejält. Du ska helst vara lätt som en fjäder och den uppoffringen är jag inte villig att göra, säger ”TinTin”.

– Men jag tänker nog försöka ta licens som amatörjockey och rida några löp men det blir nog mest på skoj. Men vem vet, kanske man får blodad tand efter det och då vet man aldrig vad som händer. Jag vet inte riktigt hur framtiden kommer att se ut, det får gå som det går.

nTill sist, vi måste bara fråga; hur kommer det sig att man får smeknamnet ”TinTin” när man heter Cathrine?

– Jag blev döpt efter en som kallades ”Tin” och pappa menade att jag var dubbelt så bra och därför fick jag smeknamnet ”TinTin”, skrattar Cathrine.

Pappa Lars visste nog inte hur rätt han hade!

I söndags var ”TinTin” dubbelt så bra som sina konkurrenter.

Och då överdriver vi inte!n

Av Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons