Annons

”Jag vill skapa en budohall för stans alla föreningar”

JU-JUTSU Få budoklubbar har funnits så länge som 30 år. Men det finns några. I lördags fyllde Kristianstad Budokwai tre decennier.
Sport • Publicerad 29 augusti 2001

Kristianstad Budokwai med en av initiativtagarna, Willi Schmidt, startade upp sin verksamhet på Utställningsvägen 25 augusti 1971.

Klubben har samma adress nu som då. Och det är fortfarande Willi Schmidt som håller i trådarna. Idag fungerar han som chefsinstruktör.

Annons

Men det har varit en hel del jobb på vägen.

Från början stod både judo och ju-jutso på prgrammet men sedan 1977 tränar klubben uteslutande ju-jutsu.

De första åren på Utställningsvägen delade man lokal med brottarklubben Christian. Men efter några år la brottarna ner verksamheten och Kristianstad Budokwai blev ensamma i lokalen.

Under 70-talet inhandlades en speciell budomatta, som ger speciell svikt och är skonsam för kroppen. Mattan är världen bästa, i alla fall enligt Schmidt.

– Flera har försökt kopiera den men ingen har lyckats, de har spruckit efter några år, säger Willi Schmidt. Men mattorna på Utställningsvägen håller ännu. Och de har varit med om en hel del.

Schmidts har två favoritanekdoter. Den ena handlar om ett telefonsamtal han fick för 13-14 år sedan.

– Mannen i telefonluren sa att han var från Säpo och hade tagit reda på allt om mig. Jag svarade ”jaha, till vilken nytta?”, berättar Willi Schmidt.

Det visade sig att Säpo-agenten ville att hans dotter skulle utbildas i självförsvar. Schmidt ställde upp och tränade tjejen i två år.

Den andra historien handlar om en tjej som hade dåligt självförtroende och blev mobbad. När hon först kom ner till träningslokalen hade hon problem att göra som tränaren sa men träningen gav resultat.

– Idag är hennes självförtroende bra och de som som tidigare mobbade henne ställer inte till med några problem för henne längre, säger Schmidt.

Annons

Och just träning i självförtroende är viktigt och går hand i hand med den träning av tekniker. Willi Schmidt började själv sin budoträning i Köln 1957. Då tränade han judo. Några år senare kom han till Sverige.

Han hamnade i Småland och Vetlanda. Under tiden i Småland tränade han även brottning och boxning.

– Men min boxningstränare uteblev från träningar flera gånger och då tröttnade jag.

Därefter var det budo för hela slanten. Han bodde i Vetlanda några år, var med att starta både en judoförening samt Småländs Budoförbund.

Man kan tro att Schmidt är nöjd med vad han åstadkommit, men han har drömmar och visioner för framtiden.

– Jag vill skapa en budohall där stans alla budoklubbar får plats. Förebilden ligger i Tokyo.

– Den hade givetvis inte blivit lika stor här i Kristianstad men det hade varit fantastiskt om vi kunde fått med oss kommunen i detta, säger Schmidt.

Och det kanske finns uttrymme för något sådant i framtiden.

Kristianstad Budokwai har stabil ekonomi, medlemsantalet är uppe i 70, mer än någonsin tidigare, och klubben har två träningsgrupper för ungdomar.

– Vi kan knappt ta in fler, säger Schmidt med ett skratt.

Kristianstad Budokwai kan nog hänga med i 30 år till.

Av Mikael Hallqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons