Annons

– Jag vill vara i mitten

FOTBOLL ISTANBUL. En tillvaro på kanten eller som central mittfältare? Det är frågan. För Fredrik Ljungberg är svaret klart och enkelt inför ödeskvalet mot Turkiet.
Sport • Publicerad 5 september 2001

–Jag vill spela i mitten.

Ljungbergs vara eller inte vara som innermittfältare i landslaget ifrågasätts allt oftare.

Annons

Kritiken handlar om:

För långa bolltransporter, för mycket trassel och trampande, att han stannar upp spelet. För att det händer för lite när hans utgångspunkt är i området runt planens mittcirkel.

Ljungberg vill vara navet.

Kritikerna menar att han i stället lätt blir käppen i hjulet.

Frågan om Ljungbergs kapacitet utnyttjas rätt tog ny fart efter VM-kvalet i Skopje i lördags. Men förbundskaptenen Lasse Lagerbäck försvarar Arsenalproffset och det verkar som om han ger Ljungberg en mittenplats även i gruppfinalen mot Turkiet.

Om man ska döma av det här uttalandet:

–Totalt sett tycker jag att Fredrik gjorde en bra match mot Makedonien. Vi började dåligt som lag och han var varken bättre eller sämre än någon annan. I andra halvlek var han en av de bästa spelarna på planen, säger Lagerbäck.

Det har sagts att Ljungberg krävt att få ta steget in från kanten. Men det tillbakavisar han.

–Jag vill gärna spela i mitten men det är inget krav jag ställer. Var jag spelar beror helt på hur de (Lagerbäck och Tommy Söderberg) vill ha det.

–Vi har fört en diskussion om det det senaste ett och ett halvt året. Det beror på hur offensivt eller defensivt vi ska spela, säger Fredrik. Många anser att du gör mer nytta, kommer mer till din rätt, som yttermittfältare. Vad säger du om det?

Annons

–Det är möjligt. För mig är det helt olika roller. Jag kommer oftare till avslut när jag spelar på en kant. Jag blir mer offensiv då.

Det bekräftas också av statistiken.

På 28 landskamper har Ljungberg gjort två mål, båda när han opererat närmare långlinjen.

Det första kom i ett inhopp mot Danmark i Malmö försommaren 1998, det andra avgjorde EM-kvalet mot Polen i Chorzow i mars året efter. En rusch från mittlinjen som avslutades med en iskall boll mellan benen på den polske målvakten.

I Arsenal slog han igenom som utmanande och hårt arbetande kantspelare. Och där är han kvar.

I klubblaget är det inte tal om att ge honom rollen som central speluppläggare.

När tröjan blir gul är tonen en annan. Tycker du att du ska ha en plats i mitten mot Turkiet?

–Personligen tycker jag att jag borde spela centralt. När vi mötte turkarna hemma gick vi på en nit i slutet därför att vi inte höll i bollen. Jag har erfarenhet av att göra det.

En massiv turkisk anstormning från början. Det är matchbilden Fredrik Ljungberg målar upp på Ali Sami Yen-stadion 20.45 lokal tid på onsdagskvällen i Istanbul.

Och så ska landslaget stå emot:

Annons

–De kommer att dynga på första 20 minuterna. Vi har pratat om att inte släppa fram dem för nära straffområdet utan lyfta upp spelet. Vi får inte dra på oss frisparkar och måste spela intelligent.

–Att jaga här nere fungerar inte.n

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons