Annons

Jakob Haglund – stans poängkung

BASKET Här har ni stans poängkung. Pricksäkre Jakob Haglund leder East Meadows segerjakt i Skåneserien. –Han är väldigt lovande, förklarar coachen Rickard Svensson.
Sport • Publicerad 23 januari 2001
East Meadows och Jakob Haglund svarar för sin bästa säsong. Från vänster Max Thagesson (coach), Jens Larsson, John Wahlby, Marco Padoan, Nils Brunnström, Jakob Nilsson, Pär Braun, Per Selander, Rickard Svensson (coach). På bilden saknas Sebastian Carlsson.
East Meadows och Jakob Haglund svarar för sin bästa säsong. Från vänster Max Thagesson (coach), Jens Larsson, John Wahlby, Marco Padoan, Nils Brunnström, Jakob Nilsson, Pär Braun, Per Selander, Rickard Svensson (coach). På bilden saknas Sebastian Carlsson.Foto: 
Poängkung. Jakob Haglund i East Meadows träffar nästan alltid rätt. Ofta svarar han för hälften av East Meadows poäng.Bilder: PER ROSENQVIST
Poängkung. Jakob Haglund i East Meadows träffar nästan alltid rätt. Ofta svarar han för hälften av East Meadows poäng.Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 

Ofta svarar han för hälften av East Meadows fullträffar.

Snittet ligger på mellan 30 och 40 poäng per match.

Annons

Jakob beskrivs inte helt oväntat som en stor baskettalang av expertisen inom sporten.

–Han kan bli riktigt, riktigt, bra, säger Rickard Svensson.

–Det är bara upp till honom själv hur mycket han vill satsa på att utvecklas. I seriematchen mot Malmölaget Malbas satte han 50 av lagets 74 poäng.

–Men jag missade mina straffkast i slutet. Hade jag satt dom hade vi vunnit matchen. Det var en stor besvikelse, säger Jakob Haglund.

Uddamålsförlusten på bortaplan var ändå ett stort steg i rätt riktning för kompisgänget i East Meadows.

–Den här säsongen är vår absolut bästa hittills. Vi har börjat vinna matcher. Och när vi förlorar så är det inte med speciellt stora siffror.

För några år sedan var det helt annorlunda.

East Meadows bildades 1997 av några baskettokiga killar på Nosabyskolan. De första åren kantades av ständiga förluster mot övermäktiga konkurrenter från västra och södra Skåne. Ändå fanns det ingen som helst tanke på att lägga ner projektet.

–Det var jobbigt i början. Men vi har kämpat vidare hela tiden. Och efterhand har vi utvecklats. Vi har verkligen gått framåt, säger Jakob Haglund.

–Förra året började vi ta för oss ordentligt. Vi vann en del matcher och tog oss längre i turneringar.

Annons

Första bucklan spelade East Meadows hem i basketfestivalen i Göteborg ifjol. Kristianstadskillarna överraskade alla och slog det norska mästarlaget Hönefoss i B-finalen. –Det satt väldigt gott. Vi märker mer och mer att vi är respekterade nu. Och vi har fått mycket uppmuntran från andra klubbar, ledare och domare. De tycker att det är roligt att vi går framåt.

East Meadows har Skåneseriens kortaste, yngsta och minst rutinerade trupp. Trots det lyckas laget spela jämnt med de flesta av konkurrenterna.

–Vår styrka är att vi spelar som ett lag. Vi bygger inte spelet på några enskilda spelare och det är en fördel.

Facit så här långt är tre segrar (en på walk over) på tolv matcher.

–Om vi är nöjda? Visst, men samtidigt har man fått mersmak. Vi har ju flera småförluster den här säsongen och det känns lite tungt.

– Vi borde kanske ha vunnit fler.

Att Kristianstadsspelaren är ett hett namn i Skånelaget är naturligtvis ingen överraskning.

I samband med landskampen i EM-kvalet mellan Sverige och Bosnien i Malmö i helgen är det dags för en ny uttagning. –I den första träningen med Skånelaget var det ingen som visste vem jag var, men det har gått bra. Så jag räknar med att komma med.

Återstår att se hur lång tid det dröjer innan landslagsledningen får upp ögonen för East Meadows-spelaren. I höstas fick han chansen att visa upp sig på ett landslagsläger i Malmö.

–Det gäller att synas vid rätt tillfälle. Gör man en bra match när rätt personer tittar på har man en stor fördel. Kommer man inte från en storklubb eller basketgymnasiet är vägen tuffare, men målet är att bli uttagen någon gång.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons