Jakob Lööf får chansen i landslaget: "Jättekul"

Sakta men säkert har Pan-talangen Jakob Lööf jobbat sig uppåt. Nu är Åhussonen för första gången uttagen i landslaget.
Sport • Publicerad 7 maj 2008
Pan Kristianstads Jakob Lööf åker med landslaget till Euromeeting i Ungern. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Pan Kristianstads Jakob Lööf åker med landslaget till Euromeeting i Ungern. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

Jakob Lööf finns med i B-landslagstruppen till Euromeeting i Ungern 22-27 maj. I den 18 man starka truppen är nio killar och nio tjejer uttagna, löpare som befinner sig precis under A-landslaget.

- Det känns naturligtvis jättekul, ett kvitto och en bekräftelse på att man är på rätt spår med all träning man lägger ned, säger 23-åringen, som just nu studerar i Växjö.

Jakob Lööf har aldrig tidigare varit med i landslagsammanhang, varken som senior eller som junior. Hans utveckling har istället långsamt gått uppåt säsong för säsong. Och i år verkar det ha lossnat på allvar. Först Pan Kristiantads överraskande sjätteplats i tiomila, där Lööf bar det tunga ansvaret att springa nyckelsträckan "långa natten", därefter sprint-SM i förra veckan, där Jakob sprang in på en fin elfteplats.

-Det var inte en total överraskning att jag skulle komma med, jag visste att jag låg ganska bra till. Om inte annat visade jag att jag är ordentligt genomtränad i tiomila, säger Jakob.

- Jag har haft en bra träning i vinter, kunnat följa min plan utan några avbrott för skador och sjukdomar. Sedan satsade jag på mycket intervallträning i början av vintersäsongen, och har istället tagit de långa distansloppen nu mot slutet.

- Det verkar ha funkat bra för mig - de flesta gör tvärt-om. Jakob Lööf har egentligen inte satt upp några konkreta resultatmål inför årets orienteringssäsong.

Han satsar på att träna bra, försöka prestera på tävlingarna - och sedan får han se hur långt prestationen räcker.

Men det är klart att VM i Ungern nästa år finns någonstans där i bakhuvudet:

- I år går VM i Tjeckien, och där känner jag väl att jag inte har någon större chans att bli uttagen i truppen. Men VM i Ungern 2009 är ett fullt realistiskt mål. Det gör att det känns extra roligt att bli uttagen till Euromeeting, som avgörs i samma terräng, säger Jakob.

Vad är ditt mål på längre sikt? A-landslaget?

-Det är en tuff konkurrens, och många som vill vara med i A-landslaget, konstaterar Lööf.

- Men visst - bra resultat på Euromeeting skulle förstås stärka chanserna.

Jakob Lööf kommer i år också att springa tävlingar i Elitserien, och satsar hårt mot femdagars i sommar.

-Femdagars går i tuff fjällmiljö i år, det ska bli en rolig utmaning och är ett av målen jag satsar mot den här säsongen, säger 23-åringen.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.