Annons

Jämställd ersättning i brasilianska landslag

Brasiliens fotbollsförbund (CBF) kommer, som ett av de första förbunden i världen, att betala lika mycket pengar till sitt dam- respektive herrlandslag i samband med landslagsuppdrag framöver.
Fotboll • Publicerad 2 september 2020
Brasilianska fotbollsprofilen Marta får framöver lika mycket pengar i samband med landslagsuppdrag som till exempel herrstjärnan Neymar. Arkivbild.
Brasilianska fotbollsprofilen Marta får framöver lika mycket pengar i samband med landslagsuppdrag som till exempel herrstjärnan Neymar. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

"CBF har jämnat ut prispengarna och ersättningen mellan herr- och damfotbollen, vilket betyder att damspelarna kommer att tjäna lika mycket som herrspelarna", säger förbundets ordförande Rogerio Caboclo i ett uttalande.

Det brasilianska fotbollsförbundet ska ha meddelat beslutet redan i mars. Till bland andra damlandslagets svenska förbundskapten Pia Sundhage, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Debatten kring jämställda ersättningarna mellan dam- och herrlandslag har varit het i flera länder under det senaste året. Bland annat i USA och i Sverige där de nationella fotbollsförbunden utretts för misstänkt lönediskriminering.

I förra veckan friade Diskrimineringsombudsmannen Svenska fotbollförbundet för lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019. I maj fastställde en federal domstol i USA att de amerikanska landslagsdamerna, som stämde sitt eget förbund, inte får lägre ekonomisk ersättning än herrarna.

Sedan tidigare har fotbollsförbunden i Australien, Norge och Nya Zeeland beslutat att ge lika ersättning till sina dam- respektive herrlandslag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons