Annons

Jan Brink är redo för EM

RIDSPORT I dag börjar EM-äventyret för Jan Brink från Vankiva. Vid tidigare mästerskap har han fått slå ur underläge. Den här gången kommer han till start som den svensk det knyts störst förhoppningar kring. – Mitt realistiska mål är att nå semifinalen, men finalen är inte helt avlägsen, säger Jan.
Sport • Publicerad 9 augusti 2001

Det finns fog för Brinks dämpade optimism. Det senaste året har han två riktiga nappatag med världseliten. Först en femteplats i Världscupfinalen, och för bara två veckor sedan en meriterande åttondeplats i Kampman Cup.

– Det är en av mina största meriter någonsin. I Kampman Cup rider vi om den största prissumma någonsin inom dressyren, och alla de bästa fanns på plats, säger Jan Brink. Jan Brink tog många fina skalper i tävlingen.

Annons

– Jag slog bland annat regerande OS-guldmedaljören Anki Vangrunsven, och det känns förstås inspirerande, säger Jan.

Konkurrensen i EM kan faktiskt bli lindrigare än den var i Kampman Cup.

– Eftersom varje nation bara får nominera fyra ryttare så betyder det flera bra ryttare från de stora nationerna inte får ställa upp. I Kampman Cup fanns ju också många bra utomeuropéer med och det får ju inte heller vara med nu, säger Jan Brink.

Framgångarna i Tyskland vill Jan Brink som vanligt tillägna sin häst.

– Briar var helt otrolig. Det var 33 grader varmt, och han hade samma energi och glöd som alltid annars. Jag red på 70 procent vilket jag är väldigt nöjd med, säger Jan Brink.

EM rids i Verden, Tyskland. Även om Jan Brink ligger lite lågt när det gäller hoppet om en riktig framskjuten placering så betraktar han den ändå som en verkligt viktig tävling.

– Ritterna på torsdag och fredag räknas samman för varje nation, och utgör lagtävlingen. Om Sverige är bland de sju första innebar det att vi är klara för OS i Aten 2004, och det skulle ge oss en väldigt skön arbetsro, förklarar Jan Brink. Det är till Aten 2004 som Jan Brink har tänkt sig att vara som bäst.

– Mitt mål är inställt på den tävlingen. Då kommer Briar att vara i den bästa åldern, och förhoppningsvis har jag själv förkovrat mig ytterligare som tävlingsryttare.

Efter de två inledande dagarna ställs resultatet samman och de 25 stycken bästa individuellt rider semifinal på lördag. De femton bästa av dessa rider sedan final på söndag.

– Det är i första hand en semifinalplats det är realistiskt att tro på, men är man väl där kan allt hända, menar Jan Brink.

Annons

EM-tävlingen är inte det enda Jan Brink har att tänka på det här veckoslutet. Parallellt rids nämligen ett VM för unga hästar. Och där finns ytterligare två hästar från gården Tullstorp med.

I klassen för femåringar rider Jan Brinks sambo Minna Telde Berlioz, för övrigt en son till Briar. Bland sexåringarna rider Jan själv Brixthon.

– Det viktigaste den här veckan är förstås EM, men det skulle förstås vara kul att lyckas även i de andra klasserna.

Av Joachim Stenbäcken 044-18 55 00
Av Joachim Stenbäcken
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons