Jane Törnqvist visade vägen

FOTBOLL JENA, TYSKLAND. Det var vinna eller försvinna som gällde för Sverige i dam-EM i fotboll. Då kom tankarna på OS-misslyckandet i fjol.
Sport • Publicerad 28 juni 2001
Jane visade vägen. Sverige och Jane Törnqvist gjorde 1–0 redan efter en minuts spel mot England. Sen var det inget snack om saken. Det blev 4–0 till slut. Bild: PRESSENS BILD
Jane visade vägen. Sverige och Jane Törnqvist gjorde 1–0 redan efter en minuts spel mot England. Sen var det inget snack om saken. Det blev 4–0 till slut. Bild: PRESSENS BILDFoto: 

–Det var en befrielse när vi gjorde första målet. Det var väldigt viktigt, säger Malin Andersson efter att Sverige slagit England med hela 4–0 (2–0).

I OS i Australien i fjol hade Sverige en måstematch mot Australien. Seger behövdes för att Sverige skulle ha en chans att nå sitt mål, semifinal.

Men man fick bara 1–1.

I EM i Tyskland var Sverige tvunget att minst ta en poäng mot England för att ha en chans att nå semifinalen. Förlust och semifinaldrömmarna var borta.

–Matchen mot Australien i OS fanns i baktanken inför den här matchen, även om vi visste att England är snäppet sämre än Australien, säger Malin Andersson.

–Så det känns lite som en befrielse nu.

Svenskorna befriades redan efter 1.40 minuter. Då gjorde man 1–0 genom Anderssons hörna som Jane Törnqvist nickade in.

–Det tidiga målet betydde fruktansvärt mycket. För efter det var de tvungna att flytta fram lite och då fick vi mer ytor, säger ”Malla”.

–Det här är hur skönt som helst. Nu kan Malin Andersson med glädje se fram emot lördagens match mot Ryssland. Då spelar hon sin 100:e landskamp. Och då ska semifinaldrömmen förverkligas. Ryssland fick stryk av Tyskland (5–0) på onsdagen och Sverige behöver bara en poäng mot Ryssland på lördag för att ta en semifinalplats.

EM-lagets mesta landskampsspelare är fortfarande Kristin Bengtsson. Hon gjorde sin 101:a på onsdagen. Kicki är USA-proffs i San Diego och kom sent till EM-samlingen och fick därför stå över första matchen mot Tyskland för att få tid att ställa om kroppen till europeisk tid.

Hon gjorde det andra målet då hon tog emot inlägget från Tina Nordlund och vände och sköt bollen i mål.

–Det var mitt nionde mål i landslaget. Det har jag koll på, jag har ju inte gjort så många. Det är alltid kul att göra mål, säger hon med ett stort flin. Tina Nordlund hade ingen av sina bättre dagar mot Tyskland. Mot det svagare motståndet England fick hon mer ytor att spela ut på och då visade hon sin bolltalang. Hon lekte med engelskorna, körde slalom mellan dem.

–Jag hade revansch att fordra, eftersom jag inte tyckte att jag spelade bra senast och det var skönt att få spela ut. Så nu känns det bra inför kommande matcher, säger Nordlund.

Hanna Ljungberg gjorde 3–0 på en djupledspassning från inhopparen Victoria Svensson och mästerskapsdebutanten Sofia Eriksson gjorde 4–0 direkt på hörna.

Sverige hade många fler chanser att göra mål. Och den usla belgiska domaren Claudine Brohet bestal Sverige på minst en straff och en frispark just utanför målområdet. Även om Sverige både målmässigt och spelmässigt var överlägset England så spelade inte Sverige sin allra bästa fotboll. Man föll in i Englands lägre tempo och slog bland annat för mycket långbollar delar av första halvlek.

–Vi krånglade till det för mycket ibland, menar Kicki Bengtsson.

–Men huvudsaken är att vi vinner, gör många mål och inte släpper in nåt. Det är bra för självförtroendet att vi gör många mål trots att vi inte spelar bra.

Det självförtroendet kan behövas mot Ryssland på lördag. Sverige slog Ryssland senast i EM i Sverige 1997 (2–1).

–Vi ska gå in med samma inställning som i dag, att köra 100 procent, säger Bengtsson.n

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.