Annons

Jättetalanger med NHL-drömmar

ISHOCKEY. Den ene talar om att göra det enkla. Den andre om att ta ett steg i taget. Båda talar om tillfälligheter – och om en pojkdröm som stavas NHL. Färjestads Rickard Wallin, 20, och Djurgårdens Jimmie Ölvestad, 21, har gjort dundersuccé i slutspelet. Snart kan talangerna vara förlorade för svensk hockey.
Sport • Publicerad 31 mars 2001
Jimmie Ölvestad har gjort succé i Djurgården under SM-slutspelet. Tillsammans med Färjestads stjärnskott Rickard Wallin drömmer han om NHL.
Jimmie Ölvestad har gjort succé i Djurgården under SM-slutspelet. Tillsammans med Färjestads stjärnskott Rickard Wallin drömmer han om NHL.Foto: Jättetalangen

Orden är små och försiktiga, men meningarna går inte att misstolkas.

När Wallin säger ”det är klart att jag vill dit” och Ölvestad förklarar att ”han haft en del kontakt” förstår alla vad de talar om.

Annons

Wallin syftar på Minnesota.

Ölvestad på Tampa Bay.

För NHL är det stora målet för två av svensk hockeys just nu mest intressanta spelare. –Det går inte att sticka under stolen med. NHL är ju en pojkdröm som jag tror att alla har, säger Rickard Wallin, som med åtta mål på tio matcher placerat sig själv på första parkett i det skyltfönster som kallas SM-slutspel.

För Ölvestad är situationen densamma.

De sju målen mot AIK och Luleå har fått Djurgårdens fans att jubla, och ekot har nått fram till andra sidan Atlanten. Där är det svenskklubben Tampa Bay, med Fredrik Modin och Nils Ekman, som har rättigheterna till den rivige 21-åringen. Enligt tidningsuppgifter i veckan är Ölvestad nära ett avtal med Tampa Bay redan inför nästa säsong.

Det stämmer inte, hävdar Ölvestad själv.

–Nej, vad jag vet har jag inget kontrakt som ligger och väntar. Jag har pratat med dem, som klubbarna gör med vilken annan spelare som helst, men inte om kontrakt. –Vi har snackat lite allmänt om hur jag trivs här, och jag vet att folk från Tampa Bay har varit i Stockholm och tittat, men mer än så är det inte.

Inte nu.

Men att både Ölvestad och Wallin kan hamna i NHL så småningom är de flesta överens om.

Wallin har spelsinnet och påpassligheten, Ölvestad kraften, viljan och förmågan att bryta sig fram där ingen trott det var möjligt.

Annons

–Om de kommer med ett erbjudande så får jag ta ställning till det då, säger Ölvestad.

Orden från Wallin är exakt desamma.

Med tillägget:

–Som det känns nu vill jag nog ändå ta något år till i elitserien. I finalserien mellan elitserieettan Djurgården och -tvåan Färjestad kommer många strålkastare att riktas mot just Wallin och Ölvestad.

Det har de redan förstått. Telefonen har gått varm, och tv-, radio- och tidningsintervjuerna har avlöst varandra inför lördagens första finalmatch i Karlstad.

Det har mest handlat om en enda fråga, en fundering som återkommer gång på gång, i spalt efter spalt och som kablas ut över hockey-Sverige.

Vad har hänt, vad ligger bakom slutspelssuccén?

Jimmie Ölvestad, som på 50 matcher i grundserien bara gjorde sju mål, har inte svaret.

När han ändå försöker finna det säger han.

–Tillfälligheter.

Annons

Rickard Wallin, med endast nio mål på 47 matcher:

–Det är så svårt att peka ut något konkret.

–När det går bra och man är inne i flytet är det bara att köra på, fyller Ölvestad i.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons