Annons

Jegorova utbuad efter guldloppet

FRIIDROTT EDMONTON. Burop och visslingar blandades med avmätta applåder på Commonwealth Stadium i Edmonton när ryskan Olga Jegorova sprang i mål som segrare på 5000 m i friidrotts-VM. Jegorova som ertappades före VM med bloddopning men som inte kunde avstängas på grund av att testmetoden inte var godkänd.
Sport • Publicerad 13 augusti 2001

Efter det att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) gav Jegorova klartecken till start i VM har den 29-åriga ryskan hävdat att hon aldrig varit bloddopad. Fast blodprovet i sig inte ifrågasatts. Testmetoden är tvärtom bättre än de man haft tidigare.

På banan kunde konkurrenterna inte hindra Jegorova från att ta VM-guld på 5000 meter. Jegorova gjorde som hon gjort hela säsongen, lade in en spurtrökare med 300 meter kvar som knäckte allt motstånd. Med 15.03,39 var hon nästan tre sekunder före spanjorskan Marta Dominguez och nästa sju före etiopiskan Ayelech Worku. Gabriela Szabo, den regerande världsmästarinnan som hotade med bojkott om Jegorova tilläts tävla, orkade inte följa upp guldet på 1500 m med ännu en triumf. Hon stapplade utpumpad i mål på åttonde plats.

Annons

På presskonferensen kunde journalisterna inte slå hål på Jegorovas fasad.

Hon sade att hon glömde bort att springa ärevarv, att publikens buanden var deras eget beslut, att hon inte kände sig skyldig, att man inte kan anklaga någon för något man inte gjort, att hon fördömer de som bloddopat sig eftersom det inte är bra för hälsan. Jegorova sade också att hon blir dopningstestad åtminstone en gång per kvartal. Och att hon tycker att alla toppfriidrottare ska genomgå bloddopningstester.

Den analysmetod som användes när Olga Jegorova lämnade ett dopningsprov i samband med Golden League-galan i Paris i juli kommer med stor sannolikhet snart vara godkänd.

Men Jegorova hann ta sitt VM-guld. Och inkassera 60000 dollar, cirka 620000 kronor, i prispengar.

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons