Jens Edman ute efter revansch

För två år sedan kraschade han allvarligt på Ring Djursland. På söndag återvänder han till "otursbanan". Och Jens Edman är ute efter revansch.
Sport • Publicerad 16 maj 2008

- Jag har ju inga roliga minnen från senast det begav sig, nu vill jag ha revansch, säger Jens Edman inför söndagens DTC-deltävling på Ring Djursland.

Det var alltså här han kraschade för snart två år sedan.

Under tidskvalet fick Edman vattenplaning, tappade kontrollen på bilen och for rakt ut i skyddsställningarna.

- Den absolut värsta smällen jag åkt på i karriären. Det slutade med en skadad ryggkota och ryggkorsett.

- Men det kunde ha gått betydligt värre, hade jag haft otur hade kraschen slutat med rullstol resten av livet, säger Edman i dag.

När han tänker tillbaka på den kraftiga smällen är han tacksam över att han fortfarande kan köra bil och leva ett normalt liv.

- Att jag kunde fortsätta med racingen var en bonus. Och kraschen satte sina spår. Inte bara i Edman.

Samma helg som Edman kraschade inträffade en annan allvarlig olycka och efter det åkte Ring Djursland på en kontrollbesiktning av banan.

- Det är ju ofta så att det ska hända något för att det ska till en förändring, tyvärr är det så. Men banan klarade inte besiktningen och i fjol kördes där inga tävlingar i DTC, berättar Edman.

- Men nu har de byggt om banan och den är redo för tävlingar igen.

Vad har de gjort?

- De har förbättrat avåkningszonen och lagt mer sand i sandfållan och bollat upp med fler däcktravar som ska bromsa upp en eventuell krasch. Även om man inte tänker på det under racet så är det ju skönt att veta att säkerheten nu är bättre.

- Vi var där och testkörde med DTC-bilen (en Peugeot 407) i lördags…men jag testade aldrig sandfållan, jag tror nog att jag ska hålla mig ifrån den även i fortsättningen, säger Edman och skrattar. I DTC-premiären på Jyllandsringen noterade Edman placeringarna femma, sjua och 16:e - där en punktering i sista racet förstörde en lyckad premiär.

- Maximal otur, annars tyckte jag att det kändes bra och vi fick indikationer på att bilen hänger med.

På söndag hoppas han på svalt väder.

- När vi testade i lördags var det riktigt varmt och det är inte optimalt för vår framhjulsdrivna bil. Vi låg lite efter de andra bilarna, men vi har lurat lite hemma nu i veckan och gjort några justeringar på bilen.

- Dessa ändringar plus ett lite svalare väder gör att vi hoppas kunna slåss om en topp-fem-placering, säger Edman, som inte kommer att ha några kraschbilder i huvudet när han rullar ut på banan på söndag.

- Det funkar inte att vara rädd, då får du lägga av med det här. När man väl är på banan så är man så fokuserad på att göra så bra ifrån som möjligt och då tänker man bara på det.

Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.