Jerringpriset sporrar Magda

SKIDSKYTTE SUNDSVALL. För tredje gången har svenska folket utsett världens bästa kvinnliga skidskytt till Sveriges bästa idrottare. –Helt fantastiskt! Det var ju OS-år där många svenska idrottare svarade för topprestationer. Så jag känner mig båda överraskad och överväldigad. Och innerligt tacksam, säger Magdalena Forsberg.
Sport • Publicerad 24 januari 2001
Foto: 

En småkrasslig Magdalena Forsberg (bilden) kände att hon inte orkade med allt ståhej vid idrottsgalan i Globen, utan hon satt framför TV:n när syrran Anna hämtade det åtråvärda priset.

Magdalena är på snabbbesök hemma i villan i Bergeforsen för att kurera sig och ladda upp batterierna inför nästa stora utmaning, VM i skidskytte i Pokljuka i Slovenien.

Magdalena Forsberg tittar lite längtansfullt ut genom fönstret hemma i Bergeforsen. Där ute dalar snöflingorna sakta ner mot marken. –Jag borde vara där ute och träna för fullt nu. På mitt träningsprogram är ett riktigt långpass inprickat. Men det får jag stå över idag säger Magdalena Forsberg.

Tro nu inte att Magda frivilligt väljer att fira från träningen.

–Jag har lite ont i halsen och då gäller det att vara försiktigt och inte äventyra någonting. Det är ju bara tio dagar kvar till VM och då kan det vara förödande att köra ett tufft träningspass om kroppen inte är redo för det, berättar Magdalena Forsberg.

Magdalena hoppas kunna köra två rejäla träningspass på onsdag och torsdag innan det är dags att åka på träningsläger i Mellaneuropa som en sista VM-uppladdning. Efter en fenomenal segersvit – åtta raka segrar i världscupen – kom ett rejält bakslag i söndagens masstartslopp och hon medger att hon känner sig lite osäker på formen.

–Jag har ju fått lite rutin på att hitta formtoppen i skidåkningen. Men det här är en komplicerad sport där det även gäller att få skyttet att fungera, säger Magdalena.

Världscupledarinnan har funnit sin egen metod att bli vän med geväret.

–Jag vill skjuta så mycket som möjligt. Det blir många timmars torrträning, där jag avfyrar bössan utan ammunition. Det gäller att hitta den rätta känslan.

Magdalena vill själv försöka tona ner alla stora förväntningarna – trots de nio segerloppen i vinter.

–Det dyker alltid upp någon stor överraskning på VM. Det är minst 15 tjejer som har kapacitet att vinna ett VM-lopp. Min största chans finns nog på jaktstartsloppet, men jag satsar för fullt i alla lopp, säger Magdalena målmedvetet.

Av Ove Byström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.