Annons

Johan Stureson femma i Dubai

(Uppdaterad) Målet var att ta sig i mål. Det gick bättre än så för Johan Stureson i 24-timmarsloppet i Dubai. "En femteplats är klart över förväntan", säger Kristianstadsföraren.
Sport • Publicerad 11 januari 2009
BILD: TOMMY SVENSSON
BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

För Johan Stureson blev det femte gången gillt. I de fyra tidigare 24-timmarsloppen som Stureson kört har teamet inte lyckats få bilen i mål.- Det var en rätt skön känsla att ta målflaggan den här gången, säger Stureson, som fick äran att köra det sista passet på racet och därmed bli den som klöv mållinjen.- Vi hade som taktik att ta det försiktigt, att mala på och inte ta några chanser. Och det gick ju enligt planen hela vägen.Vid tidskvalet inför själva racet körde teamet in på en 14:e plats. Det var långt ifrån vad man hade hoppats på, och när tävlingen väl startade vad det utan några uppskruvade förväntningar. Målet då var att försöka slå sig in bland de tio bästa.- Men sedan flöt det på bra, och ett tag under natten låg vi och pendlade mellan andra och tredje plats. Då började vi ändra målsättningen... Rent generellt är ändå femteplatsen över förväntan. Det var många bilar som startade, och många av teamen har dessutom seriösa satsningar.I tävlingen startade drygt 80 bilar. Vann gjorde tyska Porscheteamet Land, med ett annat tyskt team på andra plats. Teamet som Stureson körde för i Dubai är Hubert Bergh Motorsport, bilen en Porsche 997 Supercup. De andra två förarna, förutom Hubert och Johan heter Magnus Öhman och Patrik Söderlund. Stureson känner Bergh sedan tiden han körde Porsche.Du blev inte sugen att ratta en Porsche igen efter det här?- Ha ha. Visst är Porsche en jätterolig bil, en kul racingbil... men just nu är jag väldigt glad om jag slipper sätta mig bakom den ratten igen...

Att köra ett 24-timmarslopp tar nämligen rejält på krafterna, även om man är fyra förare som turas om. I teamet var taktiken att byta förare så sällan som möjligt, så varje gång bränsletanken var tom och behövdes tankas upp bytte man. Det innebar att varje förare körde i pass på cirka en timme och 40 minuter.- Det kändes definitivt i kroppen efteråt. Jag har fullt med blåsor på händerna, och skav efter stolen. Pedalerna blev dessutom rätt varma, så jag har fullt med blåsor på fötterna också, berättar Johan Stureson.Vad var jobbigast?- Första passet. Innan man kom in i andra andningen, lärde sig banan och slappnade av lite så tog det mycket energi. Sedan flöt det på, även om man inte kändes sig särskilt fräsch när man skulle sätta sig i bilen och starta ett nytt pass. Men så fort man körde igång, kom in i racet och fick adrenalinpåslaget så glömde man att man var trött.Under racet klarade sig teamet utan större missöden. Två gånger om fick man bensinstopp på väg in i depån, och var tvungna att putta bilen bort till platsen för service och tankning, men i övrigt flöt allt väl.- Man blir ju taggad att köra fler såna här lopp, ler Stureson.

Fast nu är det satsningen på 2009 års STCC-säsong som gäller. Även om det blir paus från racingkörning i ytterligare ett par månader så är det mycket jobb att sy ihop kommande säsong med bil (samma Peugeot som i fjol), team och sponsorer.Men först och främst hem till Kristianstad och sova ut ordentligt efter helgen.– Man är lite sliten just nu. Det är ju svårt att sova under ett race, även om man lägger sig en stund och försöker ta igen sig så vill man ju hela tiden veta hur det går, säger Johan Stureson.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons