Johan Svensson var poängen

Mjällby AIF lyckades "bara" få med sig ena poängen från bortamötet med Öster, 0–0. Men en Mjällbyspelare tog ändå priset: Johan Svensson, 24. Johan prisades såväl före som efter matchen.
Sport • Publicerad 16 maj 2005

Före matchen fick han ta emot Östersupportrarnas pris som bästa Österspelare 2004.

Och efter matchen fick han beröm från precis alla håll och kanter.

– Kul, speciellt det här med priset. Jag hade två fina år i Öster och trivdes fantastiskt bra med killarna och stan. Kul också att det lossnade lite idag, sa Johan leende.

Annars har han haft det ganska tungt i år, den lille snidaren.

Förväntningarna på honom har varit stora. Så stora att de varit nära att knäcka honom.

– Ja, det har varit en jobbig tid. Det gick bra i träningsmatcherna, men i serien har det låst sig. Jag vet inte varför.

– Men det här var definitivt ett steg i rätt riktning. Jag kom med mycket mer i spelet och hade ju också ett par chanser att näta, sa Johan och tänkte framför allt på returen på Robin Cederbergs mäktiga frispark sex minuter in på andra halvlek.

Cederberg fick perfekt träff från 30 meter. Claes Green gjorde en bra räddning _ och en ännu bättre på Johan Svenssons skottretur.

Sex minuter senare, 57:e, stack Johan Svensson fram en boll till Simon Sjöfors, som sköt hårt och snabbt – men ett par meter över. Dessutom tyckte Johan att han gick miste om en klar straff.

– Klar? Den var solklar! Bild sparkade ner mig, det erkände han själv, menade Johan.

Som hade fått en något annorlunda roll den här gången. På topp tillsammans med Marcus Ekenberg.

– Faktiskt riktigt roligt att spela i kedjan, man får vara med mycket mer i spelet där framme. Vill Sören Cratz ha mig där mot AIK också, så gärna för mig, jag spelar där tränaren sätter mig, sa Johan Svensson. Matchen då?

Tja, pingsten är ju hänryckningens tid.

Men trots Mjällbypoängen och Johan Svenssons lovande spel var det svårt att ge sig riktigt hän på Värendsvallen. Dels är ju inte arenan byggd för fotboll utan för Carolina Klüft och henns klubbkompisar i IFK Växjö.

Dels är storsatsande Öster ljusår från en allsvensk comeback.

Kan förre Åhustränaren Lasse Jacobsson lotsa Öster tillbaka till allsvenskan har han definitivt gjort årets bragd i tränarbragd!

Mjällby åkte till Växjö för att ta en poäng, inget annat.

Men Öster satsar ju på snabb-comeback i allsvenskan. En helt orealistisk målsättning, i varje fall av matchen i går att döma.

Ju mer tiden, och hemmasupportrarna, led, desto nervösare blev Österspelarna.

– Vi visste att det gällde att hålla tätt så länge som möjligt. Öster är ju ett storlag och får de inte mål i början, så börjar publiken knorra. Så vi fick matchen precis dit vi ville, framhöll en nöjd Mjällbytränare, Sören Cratz.

Som hade satt Tobias Johansson på bänken och Philip Jonasson på ena ytterkanten. Plus då Johan Svensson på topp.

– Den fungerade perfekt, taktiken. Nu ska det bli roligt att ta emot AIK på söndag!

Med 5000 på läktarna och varma servetter, kan man förmoda...

Leif Westerhede

Matchfakta

Östers IF–Mjällby 0–0

Varningar, Öster:Marco da Silva.Mjällby:William Leandersson, Peter Hiir-Salakka, Philip Jonasson.

Domare:Miro Ukalovic, Hisings Kärra.

Publik:3120.

Mjällby:Ola Wendel – David Rehn, Marcus Lindberg, Robin Cederberg, William Leandersson – Daniel Nilsson, Simon Sjöfors, Peter Hiir-Salakka, Philip Jonasson (67) – Marcus Ekenberg (77) Johan Svensson (90).

Avbytare:Ola Olausson, Rickard Sandström (90), Tobias Johansson (77). Fredrik Olsson (67), Mattias Erlandsson.

Kungaligan

Johan Svensson KKK

Marcus Lindberg KK

Simon Sjöfors K

FOTBOLL VÄXJÖ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.