Johanna åker till EM för att ta medalj

BROTTNING I dag åker Johanna Kingberg, 17-årig brottar tjej från BK Gärds, till Varna i Bulgarien. Hon ska vara med i Kadett-EM som är brottningens benämning för ungdoms-EM. Målsättning är glasklar – det är medalj som gäller. – Johanna har jättestora chanser. Hon har internationella kvaliteter, säger hennes far, tillika tränare, Ulf Kingberg.
Sport • Publicerad 18 juli 2002
Gärdsbrottaren Johanna Kingberg åker till EM i Bulgarien för att ta medalj. En, på förhand, realistisk målsättning.
Gärdsbrottaren Johanna Kingberg åker till EM i Bulgarien för att ta medalj. En, på förhand, realistisk målsättning.Foto: Medaljchans på EM.

Johanna satsar verkligen på sin idrott. Hon går på brottningsgymnasiet i Klippan där hon tränar nio pass i veckan. Till det kommer träningarna med klubben, 3–4 gånger i veckan.

Hon gör inte heller någon hemlighet om av vad som är det stora målet.

– Jag satsar på OS i Aten 2004, säger hon. Dambrottningen har fått ökad status sedan den kom med på OS-programmet, och för att nå toppen finns inga genvägar. Det är idel hårt arbete som gäller.

– Man har inte tid med några andra intressen. Det är klart att man ledsnar i bland, men det går över när man får tävla. Det är roligt, och det är också kul att komma ut på tävlingar och träffa nya människor, säger hon.

Johanna har förberett sig ordentligt för Europamästerskapet. Det började med ett träningsläger som förbundet anordnade i Borlänge för två veckor sedan.

– Det var för att få matchträning. Det är enda sättet att få upp tempot och få rätt timing, säger Johanna. Efter det har formtoppningen skett på samma sätt som i alla andra idrotter. Man vilar sig i form.

Inom brottningen fins dock ett problem som få andra har. Det gäller att hålla vikten. Johanna brottas i 56-kilosklassen. Till skillnad från många av sina konkurrenter så har hon inga problem att vara kvar i den klassen. Hon behöver inte svettas ut speciellt mycket i bastun.

Det finns fog för förhoppningarna om medalj. Johanna Kingberg har visat sig duga väl i den internationella hetluften.

– Johanna har varit med på två internationella tävlingar och blivit etta och trea. Motståndet ser inte ut att vara speciellt mycket tuffare nu, säger Ulf Kingberg.

Johanna är mycket stark i överkroppen och har därför sin styrka i den stående brottningen. Samtidigt har hon haft brister i partärbrottningen.

– Vi har jobbat mycket med den biten, säger Ulf Kingberg.

Alla brottningsintresserade i Tollarp håller tummarna den här helgen. Att ha en Europamästare i klubben kan locka nya ungdomar till sporten.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.