Johansson ensam svensk från start i tennisåret 2008

På måndag inleds tennisåret 2008. Svenska spelare får man dock leta länge efter. Bara en spelare – Thomas Johansson – kommer till start i någon av de tre inledande turneringarna.
Sport • Publicerad 29 december 2007

Han anlände i torsdags till Doha, Qatar, en av de tre platserna tillsammans med indiska Chennai och Adelaide, Australien, där tennisåret 2008 smygstartar redan på nyårsafton.

Egentligen skulle det ha varit tre svenskar i turneringen i Qatar men nu har såväl Jonas Björkman som Robin Söderling fått lämna återbud.

Söderling är fortfarande inte frisk från sin handledsskada, Björkman har betydligt roligare skäl, han ska inom kort bli pappa för andra gången.

Med även Joachim Johansson borta på grund av skada blir därför första tennisveckan en försmak av hur mörk svensk tennis framtid ter sig.

– Det kan ju bli så att jag blir ensam svensk i Australian open om ett par veckor. Jag vet inte när det var så att vi bara hade en svensk i huvudlottningen i Melbourne, säger Thomas Johansson i telefon.

För hans egen del är då läget betydligt ljusare. Östgöten åkte ut i första omgången i Doha förra året och spelade inte alls andra veckan. Det gör att han inte har några rankingpoäng att försvara.

Därför har han ett perfekt utgångsläge att klättra från sin nuvarande 62:a plats på rankingen .

– Det är svårt att säga var jag står. Efter årets säsong tog jag först en månad ledigt. Sedan har jag tränat i Monte Carlo och därefter i Stockholm. Träningsperioden har varit jäkligt bra och sedan Magnus Norman kom in i bilden har jag fått en nytändning, säger Johansson.

– Det känns som om jag är mer förberedd nu än när jag åkte själv så det ska bli jäkligt roligt med nästa år. Det känns som om jag har ett bättre utgångsläge än tidigare. (TT)

Tobias Österberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.