Annons

Johansson knockad av en clown

FOTBOLL LONDON. sitt livs form, med tro och hopp i kroppen – då svek knoppen. Thomas Johansson rasade ut ur Wimbledon mot en amerikansk tonåring. Andy Roddick vann med 7–6 (7–1), 6–1, 4–6, 7–6 (7–3) i andra omgången. Efteråt gick Tomas en ny match – mot sig själv.
Sport • Publicerad 28 juni 2001

–Jag tappade huvudet totalt. Det får inte hända.

Han kom till de klassiska banorna, inbäddade i en prunkande sommargrönska i sydvästra London.

Annons

Med två färska titlar från Halle och Nottingham.

Med en gräsform han aldrig tidigare varit i närheten av när det dragit ihop sig till Wimbledon.

Med elva raka vinster på det lynniga underlaget.

Med ett självförtroende som väckte inre förhoppningar och skapade yttre förväntningar.

Han nådde centercourten.

Men bara en gång.

Därför att:

Några minuters inre kaos med en stormvind av starka negativa vibrationer i rörelse effektivt trasade sönder det känsliga mentala systemet och malde ned förmågan. Östgöten erkände att han rasade samman psykiskt. När han reste sig var det redan för sent.

Förlusten i tiebreak i första set knäckte honom.

–Vi spelade bra båda två i första set, men jag tyckte att jag vann mina servegame enklare. Han fick jobba hårdare för att hålla sina, säger Tomas.

Annons

Vid 5–4 hade Johansson setboll i Roddicks serve.

Några minuter senare utklassade amerikanen Johansson i tiebreaket där svensken bara orkade vinna en boll. De motgångarna förföljde honom. För länge.

Om det var någon Thomas Johansson inte gillade på onsdagen så var det Thomas Johansson. Trots att han slog 24 serveess och långa perioder spelade riktigt bra tennis.

Självkritiken var dräpande:

–Jag var så fruktansvärt irriterad över att jag tappade det första setet. Jag var riktigt förbannad. När det andra setet pågick var jag fortfarande mentalt kvar i det första.

–Plötsligt stod det 0–5...det är sånt som inte får hända. Jag har varit med för länge för det. Jag är vuxen. Det var juniorfasoner, sånt som kanske går i ett klubbmästerskap i Östersund men inte här.

Definitivt inte mot Roddick. Med 2–0 i ryggen stördes inte Roddick, som redan vunnit två titlar i år och dessutom slog Pete Sampras i två raka set i Miami, av att han tappade tredje set.

När det fjärde, där svensken brände fyra breakbollar i det fjärde gamet, gick till tiebreak hade han Johansson upptryckt mot väggen.

Amerikanen från Omaha i Nebraska kan snart ta bort ordet blivande framför ordet storspelare. Med den serven och den forehanden är han ämnat för något stort.

–Han är mycket mogen för sin ålder, säger Tomas Johansson.

Mer mogen än han, åtminstone för en dag.

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons