Annons

Johansson skrällde mot Rafter

TENNIS Thomas Johansson gjorde det ingen trodde var möjligt mot Pat Rafter. Jonas Björkman var på väg att göra samma sak mot Lleyton Hewitt. Facit till slut: en seger, en förlust, men... –...det känns som vi kunde haft 2–0 i matcher, säger Jonas Björkman.
Sport • Publicerad 22 september 2001

Tipset var just 2–0 efter första dagen. Det var också vad det höll på att bli – men inte till Australien som alla trott.

Det började med Thomas Johanssons överraskande seger mot Patrick Rafter efter en femsetsrysare: 3–6, 6–7 (8–10), 6–3, 6–2, 6–3.

Annons

Det höll på att sluta med seger även för Björkman.

Han, som ingen trodde ens skulle spela en av singlarna, var nära att bräcka Johansson och knäcka Lleyton Hewitt.

Till slut blev det 4–6, 6–4, 7–6 (7–5), 7–6 (7–2) – till Hewitt.

–Jag är nöjd med 1–1. Båda spelarna gjorde mycket bra ifrån sig i dag, säger Sveriges Davis Cup-kapten Carl-Axel Hageskog. Bäst ifrån sig gjorde Thomas Johansson. Östgöten gjorde något av en bragd inför de 10000 åskådarna vid den olympiska tennisarenan.

Han förlorade första set, han missade en setboll i andra set och fick i stället se hur andra set gled honom ur händerna efter ett tiebreak, som förbrukade en hel del australiska naglar.

–Jag är överraskad själv över hur jag lyckades vända matchen. Senast jag vände 0–2 var väl för sex år sedan, säger Johansson.

Då, på fredagen, efter två set var det ingen som trodde att han skulle klara av det igen.

–Jag var så tänd inför matchen att jag inte kunde somna förrän någon gång vid tretiden på natten. Sedan när du går ut på arenan, det är 10000 på läktaren, du ska möta Rafter.Jag var spänd och kom fel till bollen. Jag ville så mycket.

Ett taktiksnack med Carl-Axel Hageskog betydde en hel del, liksom att serven började fungera, precis som hans returer.

–Pat kryper nära nätet efter första volleyn så jag bestämde mig för att försöka med några lobbar.

Annons

Det lyckades, Rafter, känd för sin serve och volleyspel, hittade inte rytmen, koncentrationen försvann och i stället kom dubbelfelen. –Jag lät honom komma in i matchen igen, jag somnade till efter två set, det får bara inte hända, säger Rafter.

–Det var en ganska överlägsen seger, Rafter blev rejält slagen i dag, säger Calle Hageskog.

Johanssons seger inspirerade även Jonas Björkman. Hans match såg på förhand ut att vara ännu mera ojämn. Hewitt tog hem US Open nyligen.

Björkman sågs inför DC-semifinalen bara som en dubbelspelare.

Han tog publiken, Hewitt och alla andra med överraskning när han vann första set.

Men verkligheten hann ikapp svensken när tennisens snabbaste ben, jagade runt på banan.

–Taktiken var att sätta press på honom genom olika tempoväxlingar.

– I första set gjorde han också många misstag men det är små marginaler som avgjorde matchen. Jag fick en dålig start i båda tiebreaken och fick ingen riktig arbetsro. I stället fick man jaga, säger Jonas Björkman. I tredje set kom han i underläge 0–2 i tiebreaket, i fjärde set rann siffrorna i väg till 1–6 innan Björkman kunde ta sin andra poäng. Det blev också hans sista i matchen.

–De australiska journalisterna hade räknat med att australierna skulle vinna båda matcherna med 3–0 i set. Det har definitivt hjälpt oss när det gäller att motivera oss, säger Björkman.

– Det har inte varit tillräckligt med respekt för spelare som varit med så länge och dessutom vunnit tre DC-titlar.

Det kan räcka ända fram till ännu en Davis Cup-final.

Av Tobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons