Annons

John Nilsson säkrade sitt 14:e DM-tecken

RALLY KARLSHAMN Kristianstads John Nilsson med co-driver Janne Rydh, säkrade sitt 14:e DM-guld i rally och gick samtidigt upp i ledning i Sydsvenska Mästerskapet.
Sport • Publicerad 8 september 2003

Han gjorde det efter en oerhört imponerande insats i "Ekratten", som avgjordes i trakterna kring Karlshamn.

Tävlingen blev en av de absolut tuffaste som körts på många år och det var speciellt den första två mil långa smal, steniga och superkrokiga sträckan som ställde till besvär. Men John klarade alla svårigheter galant och var snabbast i grupp H-klassen.

Annons

– Jag förstod redan före start att det gällde att tagga ner på första sträckan. Ingen skulle orka attackera för fullt i två mil, menade John.

– En sådan sträcka måste man ha respekt för, tyvärr verkade det inte som mina konkurrenter tyckte det samma. Sträckan blev också oerhört utslagsgivande. Totalt försvann tjugofem ekipage på sträckan samtliga utom en, Mattis Olsson, efter mer eller mindre kraftiga avåkningar.

Men för John var det inga problem, både den första och resterande fyra sträckor gick klockrent. En enda sträckvinst släppte man ifrån sig och det var klasstvåan Robin Sandberg i sin etanoldrivna Saab som stod för den bedriften.

Att John var i stöten visade sig när han var futtiga åtta sekunder från totalsegern, den togs nu istället av Emådalens Åke Jakobsson i en fyrhjulsdriven Escort. Men nu börjar Johns karriär närma sig slutet, enligt honom själv.

– Är faktiskt lite mätt på rallyåkandet och Toyotasatsningen var förutbestämd till två år och de är till ända nu.

– Det mesta talar för att bilen säljs och sedan får vi se om hjälmen läggs på hyllan. Just nu känns det som detta ligger närmast till hands. Ekratten blev i tuffaste laget för många. En som fick erfara detta var förhandsfavoriten Joachim Carlström från Gullabo i sin Mitsubishi. Han klarade sträcka ett utan problem och sedan flöt det bara på.

Inför sista sträckan ledde Carlström, 18 sekunder före Jakobsson. Någon kilometer före mål gick det för fort för Mitsubishiåkaren och han slog i en sten med höger bakhjul. Linkade likt en skadeskjuten kråka i mål, men tappade ledningen och slutade nu trea i klassen. Han ligger trots allt tvåa i mästerskapet, en poäng efter John.

Tvåa i klassen blev Leif Nilsson, MK 101010, som kanske tappade totalsegern på första sträckan när han åkte ifatt en medtävlare och tvingades köra i dennes damm nästan i en hel mil. Kristianstads Anders Strömbeck och co-driver Björn Larsson stärkte greppet om DM-guldet i klass D1. Värsta hotet, klubbkompisen Henrik Levin gjorde som så många andra, åkte av vägen på sträcka fyra och bröt.

– När jag såg Henriks bil i skogen, gick luften ur mig. Sedan koncentrerade jag mig bara på att ta mig i mål. DM-poängen var viktigare i dag än en bra klassplacering, menade Strömbeck.

Klasseger blev det även för Kristianstadsparet Per-Olof Wiik och Joakim Nilsson i Volvo Originals C-klass. Segern var kassaskåpsäker och tvåan Thomas Grönberg från Emådalen var halvminuten efter.

Nästa helg är dags för final i Riksmästerskapet i SMK Hörbys TV-Svängen. Då ingår även både DM och Sydsvenska Mästerskapet.

Av Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons