Annons

Jonte toppar SM – trots bruten tumme

MOTOCROSS En SM-deltävling återstår i motocross. Den tänker SMK-stjärnan Jonte Engdahl köra med bruten tumme. – Högertummen är mitt av, men den ska inte få stoppa mig. Läkarna får skruva ihop tummen, sen kör jag på smärtstillande, säger Jonte.
Sport • Publicerad 10 september 2001

Landets motocrosselit hade samlats i Vimmerby för årets näst sista SM-deltävling.

Jonte vann första heatet före Peter Johansson och Jonny Lindhe.

Annons

Det började minst lika bra i superfinalen. Jonte tog starten – Jonny Lindhe var tvåa.

– Sen körde Jonny om mig, men jag hade en säker andraplats när jag plötsligt fick ett kast nerför en backe, berättar Jonte.

SMK-föraren kastades av motorcykeln, slog sönder glasögonen och delar av hjälmen. Motorcykeln var heller ingen vacker syn.

– Styret blev snett och kopplingen helt förstörd.

Värst var det dock med tummen. Den bara hängde där.

– Jag förstod direkt att den var av, det är nämligen inte första gången jag bryter den. I våras var läkarna inne och skruvade fast den, berättar Jonte. Några tankar på att ge upp hade han inte. Trots svåra smärtor och en motorcykel som var allt annat än 100 procentig tog sig Jonte i mål som fjärde man. Rejält blåslagen med med värdefulla SM-poäng.

– Jag lyckades hålla Peter bakom mig. Fråga mig inte hur jag bar mig åt, det har jag inte en aning om.

En hyfsad insats?

– Jag brukar inte skryta, men det här är det bästa jag har presterat. Någonsin.

Nu har du 17 poängs ledning inför den sista SM-deltävlingen i Västerås. Räcker det?

Annons

– 17 poäng är bättre än ingenting alls, men det är naturligtvis ingen säker ledning. Det återstår 50 poäng att köra om, så det kommer säkert att bli en fight in på mållinjen.

Det handlar om två gubbar – Jonte Engdahl och Peter Johansson. Den sistnämnde har prenumererat på SM-titeln i 500cc-klassen sen Jonte vann SM -95.

– Men nu är det min tur. Jag kommer att göra allt jag kan för att vinna i år.

Kanske kan han få hjälp av klubbkompisen Jonny Lindhe. SMK-föraren var trea i det första heatet i Vimmerby, medan han vann superfinalen.

Näst sista deltävlingen i SM blev ett riktigt mandomsprov. Förarna körde i något som kan liknas vid välling.

– Regn i tre dagar gjorde banan riktigt grisig, och det lär inte bli bättre i Västerås. Hårdbana och regn är ingen bra kombination.

Fredrik Werner är en annan SMK-förare som jagar SM-medalj – i 125cc. Werner var fyra i första heatet och 14:e i superfinalen. Det innebär att avståndet upp till Petri Järvelä och Patrik Eliasson är 22 respektive 21 poäng.

– Det kan jag inte köra in, utan mitt hopp står till att dom får problem i Västerås, säger Werner som själv råkade illa ut i Tomelilla.

– Jag slog sönder cykeln i första heatet och kunde inte köra superfinalen. Där tappade jag 35 poäng.

Och kanske ett SM-guld.

Av Patric Nilsson 044-18 55 49
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons