Jörgen Olsson har läget under kontroll

ÅRETS IDROTTSUTÖVARE Jörgen Olsson är en kille med läget under kontroll. Åtminstone tillräckligt för att vinna SM, en sträcka i elitserien och ta EM-brons. Det är Årets Idrottsprestation i Kristianstad.
Sport • Publicerad 5 januari 2001
Bild: BOSSE NILSSON
Bild: BOSSE NILSSONFoto: 
Årets idrottsutövare. Jörgen Olsson tänker ta examen med VM-guld i sommar.
Årets idrottsutövare. Jörgen Olsson tänker ta examen med VM-guld i sommar.Foto: 

Visst är Jörgen Olsson glad över utmärkelsen.

För även om han redan valts till Årets Orienterare i Skåne för tredje gången, så är det första gången han får priset Årets Idrottsprestation i Kristianstad.

Första gången han får det ensam vill säga, Jörgen Olsson ingick förstås i det kavlelag som tog hem SM 1998, och svarade för årets idrottsprestation det året. Men att som individuell idrottare få priset på egen hand, det är något annat tycker Jörgen.

Fast egentligen är han inte särskilt överraskad.

–Jag har haft ett bra år, samtidigt som det varit lite skralt med framgångar i Kristianstad i övrigt, säger han uppriktigt.

Men det har inte bara varit framgångarnas sötma som präglat år 2000 för Skånes främste orienterare.

Året har också innehållit en hel del sjukdagar och skador.

Efter EM-bronset i Ukraina insjuknade Jörgen Olsson i en magsjukdom som gjorde att han missade både de individuella tävlingarna i EM och tävlingarna som följde veckorna efter.

Strax innan femdagars fick han problem med knät, som hängde i hela hösten, och som innebar att Jörgen missade världscupens och elitseriens avslutning, samt tvingade fram en snabbare säsongsavslutning än vad som var tänkt.

–Det är vad jag skulle vilja ändra på till nästa år, den höga sjukfrånvaron, funderar Jörgen.

–Men annars – när det har fungerat i år, och jag fått vara frisk och skadefri – då har det faktiskt gått v-ä-l-d-i-g-t bra. SM-segern på kortdistans tidigt i höstas är meriten som Jörgen själv rankar högst från år 2000 – högre än både EM-bronset och segern i en av elitserietävlingarna.

–Sverige tillhör ju de ledande nationerna inom orientering, och är man bäst i Sverige så ligger man också bra till i världen. Samtidigt är konkurrensen stenhård på kortdistans, marginalerna är små, och det är många som kan vinna. Därför känns det väldigt bra att det var jag som vann med en sekund. Jag ser mig själv som en vinnare, en sekund före de andra. En andraplats i det läget är inte mycket värt, säger Jörgen stillsamt.

Sådan är Jörgen Olsson.

Det han säger låter extremt kaxigt i text, men låter helt annorlunda när man träffar honom.

Han är trygg i sitt självförtroende, medveten om vad han kan och vad han vill, målmedveten ut i fingerspetsarna och så lugn i sin satsning att han aldrig låter stöddig.

Inte ens när han pratar om VM-guldet nästa år.

För Olsson gör ingen hemlighet av att det är VM-guldet som är det stora målet, och så har det alltid varit. Att bli bäst i världen på klassisk distans.

–Många tyckte jag stack ut hakan väl mycket redan 1999, då jag tyckte det var dags att ta ett VM-guld... och slutade som trettonde man. Men jag vet att de flesta som elitsatsar innerst inne har tankar och drömmar om ett VM-guld, fast de inte vågar säga det. Jag tror man ska göra det, man behöver ventilera sånt och framför allt behöver man k-ä-n-n-a sig som en världsmästare. Man tar inte VM-guldet på VM-dagen, egentligen tar man det långt innan. Jörgen Olsson har redan sin strategi klar – och har haft länge för den delen - inför nästa år.

Helst vill han slå till med en riktigt bra placering på NM, som också går i Finland fast i juni.

Dels för att säkra platsen till VM, och slippa VM-uttagningarna veckorna före de stora tävlingarna, dels för att sätta sig i respekt hos konkurrenterna.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.