GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jubel efter tv-beskedet: ”Kunde knappt fått det bättre”

Damallsvenskan sänds i Viaplay de kommande fem åren. Beskedet tas emot positivt av spelare och ledare.
Kristianstads DFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir tror att avtalet både lyfter intresset och genererar mer pengar till klubbarna.
– Det är ett perfekt avtal, säger hon.
Fotboll • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 17 november 2021
KDFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir.
KDFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det nya tv-avtalet mellan Nent Group och damallsvenskan innebär att samtliga lags matcher går att följa i streamingtjänsten Viaplay.

– Det är helt fantastiskt. Vi kunde knappt fått det bättre. Det är ett perfekt avtal. Kvalitén på sändningarna är riktigt bra och vi får väldigt mycket medietid. Det är stort för damallsvenskan, säger KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

Det nya avtalet innebär också ett ekonomiskt lyft för klubbarna. Ända sedan TV4 släppte rättigheterna till damallsvenskan 2015, har tv-pengarna varit i stort sett obefintliga för klubbarna. De senaste säsongerna har Aftonbladet ägt rättigheterna till ligan.

– Jag har inte exakt koll på siffran, men det är bra pengar det ger oss i alla fall. Det var den stora förlusten mellan 2015 och 2016, när vi blev av med avtalet med TV4. Då var det någonstans mellan 1,5-2 miljoner kronor som försvann och det glappet var svårt att lösa. Så det är välkommet att få den inkomsten igen, säger Gunnarsdottir, som får medhåll av både landslagsbacken Nilla Fischer och Therese Sjögran, sportchef i SM-guldvinnande FC Rosengård.

– Det skulle ge bättre förutsättningar för spelarna och klubbarna. Den gamla ursäkten har varit att det finns inget intresse och att ingen tittar. Men om det inte finns tillgång eller möjlighet att se matcherna är det klart ingen gör det, säger Fischer.

– Jag tror att vi kommer kunna sälja vår liga på ett annat sätt till sponsorer och det är viktigt för oss. Vi behöver lyfta ligan, så våra sponsorer och alla andra förstår hur bra ligan är. Det är väldigt positivt att alla kan titta, säger Sjögran.

Landslagsanfallaren Stina Blackstenius hoppas att närheten till spelarna ökar.

– Det är positivt för alla som vill komma närmare ligan och ta del av det professionella jobbet vi gör, säger hon.

Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård, är också positivt inställd till tv-avtalet. Arkivbild.
Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård, är också positivt inställd till tv-avtalet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
TT
Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.