Jubel i Malmö: Kvar i SHL nästa säsong

Malmö spelar i SHL nästa säsong
Det står klart sedan Malmö, efter en tung start, växte in i kvalmatchen mot Brynäs och vann med 1–0.
Skåningarna vann därmed serien med 4–1 i matcher.
Ishockey • Publicerad 23 mars 2023
Malmös Ponthus Westerholm (27) och Carl Persson jublar efter Malmös 1–0-mål mot Brynäs som gör att de spelar kvar i SHL nästa säsong.Foto: Anders Wiklund/TT

Matchvinnare blev Ponthus Westerholm som gjorde det viktiga segermålet i den sista perioden.

Brynäs började annars bäst i en kokande, fullsatt hemmaborg.

Gästrikelaget hade flera anfall, med hög fart i mittzon, och kunde sedan skapa bra press mot Malmö-målet.

Skottstatistiken 17–8 till Brynäs efter första perioden visade både lagets övertag och Malmö-målvakten Brandon Maxwells fina spel. Han fick nu chansen i målet efter tisdagens maratonmatch i Malmö.

Malmötränaren Tomas Kollar förklarar i C More det lyckade målvaktsbytet, som fick en stor betydelse för matchen:

– Brandon (Maxwell) känns bäst för dagen och har sett bra ut på träning.

Tuff tackling

När 28 sekunder återstod till första pausvilan fick Brynäs Dmytro Timasjov en tackling bakifrån in i sargen av Malmös Pathrik Westerholm, som fick matchstraff.

Malmö klarade utmaningen i början av andra perioden, när Brynäs pressade hårt i powerplay, utan att göra mål.

Efter den utvisningen vände matchen.

– Det är inte ofta man dödar fyra och en halv minut i boxplay. Man får energi av det. Jag tycker det syntes resten av perioden, säger Malmös Carl Persson i C More.

Malmö kom tillbaka och radade upp målchanser, men då storspelade Brynäs målvakt Jussi Olkinuora. Därför var dramat mållöst efter två perioder.

Avgörande målet

Malmö fortsatte pressen i tredje perioden och efter 7.07 kom det viktiga Skånemålet när Ponthus Westerholm tryckte in pucken i nät.

Därefter kämpade Brynäs desperat för att kvittera och rädda sig kvar i SHL.

Den stora chansen kom när Malmös Adam Ollas Mattsson visades ut för tripping i slutminuterna. Men Malmö klarade både den pressen och SHL-kontraktet.

Efter slutsignalen var det jubel i Malmö och förtvivlan bland Brynäs-fansen.