Julförvärv till Sörby BoIS – kraftpaketen imponerade

Årets sista tävling för tyngdlyftarna i Sörby BoIS, den traditionella jultävlingen, blev en härlig avslutning på ett kanonår men också ett rejält avstamp inför 2008.
Sport • Publicerad 23 december 2007

Krister Kjellander hade nämligen glädjen att presentera två nyförvärv – Landslagsmannen i diskus, Staffan Jönsson, och en blivande i kulstötning, Jonna Olsson.

Dessutom gjorde en före detta Sörby BoIS-lyftare, Stellan Kjellander, Sverige-fyra i släggkastning, en glädjande comeback i Sörby BoIS-trikån.

– Vilken fantastisk avslutning, menade Krister Kjellander.

– Våra två nytillskott för herrseniorerna visade redan i denna första tävling hos oss, att de blir utmärkta förstärkningar till vårt seniorlag i division I-serie, liksom Jonna Olsson blir till vårt damlag. Vårt bästa resultat från den gångna säsongen för seniorlaget (med i huvudsak veteranlyftare) låg på 1479 poäng. Med de resultat våra sex främsta gjorde i jultävlingen hade det blivit 1532 poäng.

Att Malmö-grabben Staffan Jönsson blir Sörby BoIS-are beror på träningskompisen Stellan Kjellander. Den sistnämnde är sedan i höstas engagerad i MAI, tidigare Vittsjö GIK men senast IFK Växjö. – Vi träffades för fem år sedan under en träningssejour på sex månader i USA, säger Stellan.

– När han nu kommit tillbaka till MAI och vi blev klubbkamrater var steget till en förfrågan om att engagera sig i Sörby BoIS i allsvenska serielyftet inte så långt.

Staffan Jönsson träffade som bekant Stellan Kjellander i USA för fem år sedan men kom tillbaka till MAI först i år som färdigutbildad civilekonom på universitet i Idaho.

– Jag ser verkligen fram emot att tävla i tynglyftning för Sörby BoIS i det allsvenska serielyftet, om det nu inte kolliderar med mitt tävlande som diskuskastare. 118 kg i ryck och 130 kg i stöt är bra resultat för min del, säger Staffan Jönsson efter sina lyft.

Kulstörare förstärker

Det tredje nytillskottet för Sörby BoIS var kulstötaren Jonna Olsson.

Den 19-åriga Stoby-tjejen har bland annat två USM-och ett JSM-guld i styrkelyft, men också en andraplats i nordiska mästerskapen för juniorer.

Hon har dessutom slagit sex svenska ungdomsrekord.

– Det var under min skolgång i Karlskrona, som jag satsade på styrkelyft, som ett delmoment i uppbyggnaden av muskelmassan. Min tränare Anders Skärström rekommenderade träning med lyftstång och då hamnade jag hos Benny Persson här i Sörby BoIS.

Nu var det inte enbart nämnda nytillskott som gladde Krister Kjellander vid jultävlingen.

Ulf Ingvert satte nytt personligt rekord i ryck.

Benny Persson klarade kvalgränsen till SM.

Josefina Gustafsson satte femton (!) skånska rekord.

Leif Flintvall

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.