Annons

Kafelnikov: Tennisspelare är underbetalda

MELBOURNE. En Grand slam-turnering i tennis ger mellan 70 och 80 miljoner i vinst. Varje år. I amerikanska dollar. Men pengarna fördelas inte rättvist, hävdar spelarrådets president Jonas Björkman: –Grand slam-arrangörerna behåller för stor del själva, säger han.
Sport • Publicerad 19 januari 2001
Ryske spelaren Jevgenij Kavelnikov anser att tennisspelarna är underbetalda och bör få mer betalt. Bild: SCANPIX
Ryske spelaren Jevgenij Kavelnikov anser att tennisspelarna är underbetalda och bör få mer betalt. Bild: SCANPIXFoto: Vill ha mer.
Håller med. Spelarrådets Jonas Björkman kan i viss mån hålla med Kafelnikov om kritiken.
Håller med. Spelarrådets Jonas Björkman kan i viss mån hålla med Kafelnikov om kritiken.Foto: 

Debatten om pengarna inom tennisen blossade under fredagen upp på allvar i Australian Open.

Det började med ryssen Jevgenij Kafelnikov – som sade att tennisspelarna är underbetalda och tjänar för lite pengar i förhållande till andra idrotter, som fotboll och golf. Det fortsatte med amerikanerna Andre Agassi och Pete Sampras – som talade i helt andra termer.

Annons

–När han (Kafelnikov) är klar här borde han ta sin prischeck och åka och köpa sig lite perspektiv, sade Agassi, som var den som var hårdast i kritiken.

–Jag gillar inte när andra säger sig tala för mig. Jag har gjort klart för Jevgenij att nästa gång han säger sig tala för de andra spelarna på touren ska han lägga till en fras: ”Förutom för Andre.”

Pete Sampras hävdar att spelarna på ATP-touren snarare är överbetalda.

–Vi håller på med en idrott och får väldigt bra betalt för det. Jag klagar inte över prispengarna, jag spelar för titlar, sade han vid en presskonferens under fredagen. Men alla i Melbourne är inte kritiska till Jevgenij Kafelnikov, och svensken Jonas Björkman är en av dem. Björkman, som är president i ATP-tourens spelarråd, har viss förståelse för vad Kafelnikov säger.

–Man kan hävda att spelarna är underbetalda, om man därmed menar att vi är underbetalda i förhållande till vad Grand slam-turneringarna tjänar på sin produkt, det vill säga på oss, säger Björkman när TT frågar om hans syn på prispengarna inom tennisen.

–Varje Grand slam-turnering ger årligen en vinst på 70–80 miljoner dollar, och av den summan går sju-åtta procent tillbaka till oss spelare. Det är inte särskilt mycket.

–Dessutom tycker jag att det är oförskämt att man tar så mycket betalt av fansen när det gäller mat och dryck inne på området. Om man drar in så mycket pengar som Grand slam-turneringarna gör ska det inte behöva kosta en förmögenhet att få ett mål mat för en fyrabarnsfamilj. Björkman ger två konkreta exempel. Det första är från årets turnering i Melbourne. Björkman skulle själv köpa tre croissanter häromdagen, men häpnade när han fick kvittot i näven.

–17 australiska dollar (cirka 85 kronor)! Det är oförskämt. Jag tycker synd om fansen som ska behöva betala såna priser.

Det andra exemplet är från fjolårets US Open i New York.´

–Där kostade en flaska vatten 37 spänn. Det är ju inte klokt, säger Björkman.

Annons

–Grand slam-turneringarna måste kunna släppa mer pengar till fansen och spelarna, för utan dem – utan publik och produkt – blir det ingen tävling och därmed inga inkomster.

–Jag vet inte vad de lägger alla pengar på nu, men det verkar inte vara på rätt saker.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons