Kajsa lite förvånad efter årets succé

FRIIDROTT STOCKHOLM. Kajsa Bergqvist tränade hårdare än någonsin under våren – 2001. Först drygt ett år senare kommer resultaten. –Det är klart att jag är förvånad, säger 25-åringen inför DN-galan på Stockholms Stadion.
Sport • Publicerad 16 juli 2002
En av årets höjdpunkter. Kajsa Bergqvist, här tillsammans med Staffan Strand och Stefan Holm, siktar på att vinna damernas höjdhopp i årets DN-gala.Bild:
En av årets höjdpunkter. Kajsa Bergqvist, här tillsammans med Staffan Strand och Stefan Holm, siktar på att vinna damernas höjdhopp i årets DN-gala.Bild:Foto: 

Det är en nervös Kajsa som TT träffar dagen före en av årets givna höjdpunkter. –Ursäkta om jag är disträ, säger hon. Jag är nervös redan nu. –När jag var liten sprang jag runt och samlade autografer på Stadion, nu är jag själv en av de aktiva – DN-galan kommer alltid vara speciell för mig. Inför släkt och vänner hemma i Stockholm ska hon försöka upprepa det hon lyckades med för två år sedan, att vinna tävlingen. Det är första målet. Helst gör hon det genom att sätta nytt Stadion-rekord. –Det är stor risk att Inga Babakovas 1,99 ryker, hoppas att det blir jag som slår det – och att det räcker för seger. Konkurrensen är jättetuff och jag tror Hestrie Cloete kommer hoppa riktigt bra, hon brukar bli bättre och bättre ju längre säsongen lider. Att världens hetaste kvinnliga höjdhoppare förbättrar sitt personbästa på Stadion – 1,96 – på tisdagskvällen anses på förhand tämligen givet. Efter 2,04 i Lausanne för två veckor sedan har kraven ökat på svenskan. –Det sköna för mig är att jag inte känner någon rädsla för två meter, den höjden börjar jag bli trygg på. Men för att få till 2,04 igen krävs det att allt, verkligen allt stämmer, säger Bergqvist. Bulgariskan Stefka Kostadinovas världsrekord från 1987 på 2,09 är inget Kajsa har som målsättning att radera ut. Ändå tror hon att det är möjligt. –Ja, det tror jag. Och jag tror att det kan bli jag som slår det. Men jag tänker inte på det. Tar du rekordet på allvar, eller tycker du som många andra att det är ett dopningshopp? –Jag vill inte kommentera det. För mig är Kostadinova den bästa hopparen genom alla tider. Sollentuna-födda Bergqvist har vunnit VM- och EM-guld. Men fortfarande väntar hon på första mästerskapssegern utomhus. –Det slår högre att vinna ute, även om alla de bästa är med inomhus. Jag vinner hellre ett OS-guld än hoppar över 2,09, absolut. Rekord kan någon ta ifrån en, en titel har man för alltid. EM är nu bara tre veckor bort. Vem som är favorit i München är givet – även för Kajsa. –Med tanke på vad jag har presterat är det väl ofrånkomligt att jag har pressen på mig. Men det kommer krävas mycket av mig, säger hon. Vårens fotskada sänkte förväntningarna en aning. Att det skulle bli personbästa med tre centimeter redan innan juli knappt börjat var det därför inte många som hoppats på. –Jag är själv lite förvånad. I och med skadan tvingades jag ju också ändra ansatsen, men det har visat sig bli en riktig lyckoträff. –Men jag tror att min hårda träning förra våren och även i höstas ger resultat nu. Kajsa Bergqvist var inte oväntat en av de DN-galans stora profiler på presskonferensen dagen före tävlingen, förmodligen den allra största. Själv trivs hon ypperligt med att vara hemma i Sverige. –Man saknar ju familj och vänner en del när man bor i Monaco.

Av Mathias Gurestam, TT och Mattias Stetz, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.