Kajsa Nilsson imponerade i debuten

ORIENTERING FK Göingarnas Kajsa Nilsson överraskade rejält, när hon debuterade bland landets seniorelit i elitserien. Hon kom tolva, men var med bland de främsta ända fram till varvningen, när elitseriens klassiska distans avgjordes i terrängen norr om Tving på påskdagen.
Sport • Publicerad 17 april 2001
Kajsa Nilsson från Glimåkra imponerade i elitseriepremiären i Blekinge. 19-åringen blev tolva på den klassiska distansen. På kortdistansen slutade hon på 17:e plats trots att hon missade fjärde kontrollen.Bild: TOMMY NYHLÉN
Kajsa Nilsson från Glimåkra imponerade i elitseriepremiären i Blekinge. 19-åringen blev tolva på den klassiska distansen. På kortdistansen slutade hon på 17:e plats trots att hon missade fjärde kontrollen.Bild: TOMMY NYHLÉNFoto: Lyckad debut i elitserien.

Även Pan-Kristianstads Johan Modig svarade för ett bra lopp och kom på 14:e plats efter en bedrövlig inledning.

Anette Granstedt, Hakarpspojkarna vann bland damerna och bland herrarna var Emil Wingstedt NTNUI snabbast. Damklassen kom att domineras av två mammor, som ifjol var tjänstlediga från orienteringen för att föda barn. Anette och Bo Granstedt fick barn nummer två, medan Gunilla Thor, som blev tvåa efter Anette fick första barnet. Kajsa Nilssons debut bland de namnkunnigare och äldre tjejerna var mycket bra. Betyget väl godkänd är berättigat, då hon var med bland de främsta vid varvningen, men sedan kom slutfasen och den blev seg för Glimåkratjejen.

–Det här var någon kilometer för långt för mig, berättar Kajsa Nilsson i målfållan. Slutet eller hela biten efter varvningen var tung. Jag är nöjd med början av loppet, då det gick rätt så bra. Orienteringen var svår.

Anette Granstedt och Gunilla Thor kan bli två mycket bra förstärkningar till landslaget. Speciellt Anette har visat mycket övertygande takter under påskhelgen. Hon är som bekant skånska till börden med orienteringsuppfostran i Klippan och sedan sprang hon för Pan-Kristianstad ett par säsonger. Då var hon så skicklig att Kristianstadsbladets pris till årets främsta idrottsprestation kom som ett brev på posten.

–Jag är lite överraskad att det gått så bra i första tävlingarna, men jag känner att jag är i bra form, säger Anette Granstedt. Det ser bra ut och det har gått bra att springa. Just i löpmomentet ser det ut att lossna ordentligt för Anette. Hon springer mycket lätt och det är med bra driv i steget.

–Jag har laddat lite extra för starten i elitserien, förklarar Emil Wingstedt från norska NTNUI. Helt enkelt ville jag ha ett fint utgångsläge. Löpningen fungerade mycket bra och det gick även bra i orienteringen trots en del småstrul vid ett par av kontrollerna.

Emil Wingstedt avslutade fjolårets säsong med segrar i världscupen och seglar nu upp som ett intressant svenskt kort inför världsmästerskapen i Finland. Ett VM som redan börjat hamna i skuggan av det skandalomsusade skidmästerskapet. Nu vann Wingstedt helt överlägset, men Blekingeterräng är ingen överraskning för den svenske norrmannen. Han är bördig från Växjö.

Två Blekingelöpare parkerade närmast med Tobias Andersson, Orion som tvåa och Jonas Pilblad, Skogsfalken på tredje plats.

–Jag är inte överraskad av Emil Wingstedt med tanke på hans fina avslutning på fjolårets säsong, säger förbundskaptenen Göran Persson. –Jag började att orientera mycket knackigt och det gick illa ända till och med åttonde kontrollen, berättar Johan Modig, Pan-Kristianstad. Sedan gick det rätt hyfsat. Det gick inte att komma igång när orienteringen inte stämde, men rent styrkemässigt tyckte jag att det gick bra.

–Ett bra lopp av Johan, berömde klubbkamraten Bengt-Göran Månsson. Ett glädjeämne för klubben.

Per Forsberg numera bosatt i Kristianstad, speaker och känd röst från sportradion, har varit med och utformat hur målområdet skall se ut i elitserien. Det får med beröm godkänt med varvning och allt.

Samtidigt avgjordes en nationell tävling där vi noterade att Simon Svensson, Pan-Kristianstad fortsätter att övertyga bland 18-årsjuniorerna. Han blev sexa i deras elitklass. Även Lotta Nilsson i FK Göingarna noterades för samma placering i D8-eliten. Klassegrar blev det för Anna Persson, Göingarna i D6 och Frida Nilsson, Pan-Kristianstad i D10. Samma bedrifter svarade Mikael Kristensson och Johan Kristensson, båda från Torfinn, för i H14 och H10.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.