Annons

Kajsa Nilsson vann dubbelt

ORIENTERING Kajsa Nilsson från FK Göingarna satte övriga svenska elitjuniorer på plats genom att vinna årets två första deltävlingar i Silva Junior Cup –Det var svårt och mycket detaljer, därför fick orienteringen styra löpningen. På slutet av banan blev jag dock lite trött och gjorde nån småmiss.
Sport • Publicerad 9 april 2001

På lördagens klassiska distans sprang Kajsa Nilsson den 7070 meter långa banan i D20 på 52.19 minuter. Hon var hela 2.43 före Lena Eliasson, IK Hakarpspojkarna. För Kajsa fungerade både orientering och löpning bra.

För Kajsa som går sista året på orienteringsgymnasiet i Eksjö var detta ett skönt bevis på att vinterträningen har fungerat bra. Förutom en sjukdom för en dryg månad sen har hon kunnat träna på bra hela vintern.

Annons

I H20 blev Fredrik Persson, FK Åsen 12:a. Han var där sju minuter efter segraren Jan Troeng från Storviks IF. I yngsta juniorklassen svarade Jonas Nyberg och Simon Svensson, båda klubbadress Pan-Kristianstad, för en 11:e respektive 14:e plats. Övriga skånska damjuniorer hade det tuffare på den klassiska distansen. Emilia Åkesson, Hässleholms OK, hamnade på plats 18 i klassen D18. Hon blev således utan poäng i det totala sammandraget av Silva Junior Cup, eftersom det endast är de 15 första i varje klass som erhåller poäng. Igår var det kortdistans i samma område, men om det är klassisk eller kortdistans verkar inte spela Kajsa Nilsson någon roll för tillfället.

Hon kammade hem helgens andra delseger, och är givetvis överlägsen i sammandraget. Kajsa sprang den 3640 meter långa banan på 25.15. Söndagens tvåa var Elin Dahlin från Domnarverts GoIF, och hon var distanserad med 44 sekunder. Precis som på den klassiska distansen tröttnade Kajsa mot slutet, och gjorde några småmissar. Men det räckte ändå, och Kajsa är självklart mycket nöjd med sin premiär i äldre juniorklassen i Silva Junior Cup.

Kajsa visade i helgen att hon verkligen vill vara med och slåss om en plats till junior-VM i sommar, och hon kan nu åka med gott självförtroende på träningsläger i Jönköping tillsammans med övriga landslagsaktuella juniorer. En annan lokal löpare som var väldigt nöjd med söndagens kortdistans var Jonas Nyberg, Pan-Kristianstad. Han blev fyra i klassen, drygt en och en halv minut efter segraren Anders Holmberg från Järla IF.

För Jonas fungerade orienteringen mycket bra, och han hade bara missat ungefär 30 sekunder sammanlagt. Jonas har inlett säsongen strålande, och förklarar att framgångarna beror på att han sedan i höstas går på orienteringsgymnasiet i Olofström.

–Jag har ökat träningsdosen väsentligt, och det ger resultat nu, berättar Jonas, som lämnade klubben FK Göingarna för Pan-Kristianstad i vintras. Även klubbkompisen Simon Svensson gjorde ett bra lopp i H18, vilket räckte till en niondeplats. I D18 var Sara Svensson, Pan-Kristianstad i ledningen efter halva banan, men en olycklig miss gjorde att hon hamnade på en 18:e plats i mål. I klassen H21 elit, som avgjordes bredvid Juniorcupen, blev Henrik Tryggesson, Pan-Kristianstad nia på gårdagens kortdistans. Segrade där gjorde Jonas Pilblad från OK Skogsfalken, Svängsta. Avslutningsvis kan nämnas att Johan Irwe, FK Göingarna, gick bra i klassen H16 båda dagarna, och blev fyra respektive femma.

Av Malin Björkqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons