Annons

”Känns som att motståndarnas målvakt alltid är världens bästa”

Det spelade ingen roll att Albin Lagergren var tillbaka. Sverige är utslaget ur EM på hemmaplan med två matcher kvar att spela. Ett bittert slut på Kristján Andréssons era som förbundskapten.
– Tjurigt, sa Andrésson.
– Det blev inte så bra, konstaterade Lagergren.
Handboll/Malmö • Publicerad 19 januari 2020
Albin Lagergren var tillbaka, men Sverige förlorade ändå mot Norge och är utslaget ur EM.
Albin Lagergren var tillbaka, men Sverige förlorade ändå mot Norge och är utslaget ur EM.Foto: Andreas Hillergren/TT

Sverige höll Norge på 23 mål i måstematchen, men fick fortsatt slita i anfallsspelet och lyckades själva bara göra 20 mål.

En trend som bara har blivit längre och längre under EM och därför är Sverige också utslaget trots att det återstår två matcher.

Annons

Ett fiasko som Albin Lagergren försökte sätta ord på efteråt.

– Det är klart att det inte är bra. Vi hade som målsättning att gå till Stockholm, så det blev inte så bra. Men försvars- och målvaktsspelet får ändå mer än godkänt, det har varit bra i de flesta matcherna.

Den förre IFK-profilen var tillbaka efter sin hjärnskakning och kunde gå för fullt hela matchen. Men även om Sverige var med och högg på slutet var den där nödvändiga segern aldrig riktigt nära.

– Det är framåt som vi inte gör några mål. Man vinner inga matcher om man gör 20 mål. Vi får väl åka hem och kolla vad det är som gör att vi inte gör fler mål.

Kändes det bättre mot Norge än de andra matcherna som du har sett från sidan?

– Det är lätt för mig att säga, man har ju alltid en annan känsla när man står på plan än när man kollar på matcherna. Men det kändes bra, som att vi kom till bra lägen, men (Torbjörn) Bergerud var väldigt bra i deras mål.

Typiskt?

– Ja, men det är lite så. I varje match känns det som att motståndarmålvakten har varit världens bästa. Då är det tufft att vinna. Sedan gör kanske deras försvar att målvakten får de skotten han vill ha, även om vi tycker att det är bra lägen. Men det var i alla fall ett steg framåt idag.

För förbundskaptenen Kristján Andrésson återstår nu bara två betydelselösa matcher innan han lämnar över till Glenn Solberg.

– För mig själv en jättebesvikelse. På den här nivån är det otroligt jämnt, men vi har inte lyckats få ut max av den här gruppen, vi som ledare och spelare. Det finns en nivå som vi inte har lyckats hitta hittills, säger Andrésson.

Annons

– Tjurigt. Vi får kämpa för att komma ifatt och lägena hade vi, men vi får inte in bollen i mål lika ofta.

Förbundskaptenen Kristján Andrésson slutar efter EM.
Förbundskaptenen Kristján Andrésson slutar efter EM.Foto: Andreas Hillergren/TT

Mot Norge fick alla spelare utom IFK-spelaren Philip Henningsson speltid, men Sverige hittade aldrig riktigt rätt den här gången heller.

– Vi har inte fått ihop helheten, vilket jag tycker syns, säger Andrésson, som också fick frågan hur mycket ansvar som ligger på honom själv efter fiaskot.

– Jag står som ansvarig ledare så det ligger naturligtvis mycket på mig. Precis som i framgångar och motgångar är vi ett lag som vinner och förlorar tillsammans. Vi tillsammans har inte lyckats få ut max ur den här gruppen, vilket vi hade behövt med tanke på de frånfall vi har haft.

– När vi åker ut finns det mängder av saker jag kunde gjort annorlunda, men det visste jag inte på förhand.

Efter EM blir det i stället full fokus på tränarjobbet i Rhein-Neckar Löwen.

– Det finns för- och nackdelar med allt. Vi har ett jättefint liv i Tyskland och jag ska fokusera fullt ut på Löwen. Jag ser oerhört mycket fram emot att få andas under landslagsveckorna, säger han.

Handboll, EM

Norge–Sverige 23–20 (12–8)

Sverige: Lucas Pellas 5, Jerry Tollbring 3, Daniel Pettersson 2, Albin Lagergren 2, Jim Gottfridsson 2, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Simon Jeppsson, Fredric Pettersson, Andreas Nilsson, Valter Chrintz.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons