Annons

Karl-Johan allt närmare VM

INNEBANDY KRISTIANSTAD I morgon åker Karl-Johan Nilsson till Finland för Finnkampen i innebandy. Det innebär ett stort steg närmare VM för den 20-årige Vibysonen.
Sport • Publicerad 11 september 2003
Karl-Johan Nilsson.
Karl-Johan Nilsson.Foto: 

– Visst är det lite av ett personligt mål att få spela VM i vår. Har man varit med i landslaget en gång så vill man ju gärna göra det igen, och att få representera Sverige i ett stort mästerksap skulle vara en stor ära, säger "Kalle" till Bladetsporten.

Karl-Johan Nilsson, som lämnade moderklubben Willands för elitserielaget FC Helsingborg för två år sedan, har haft en spikrak kurva uppåt i utvecklingen.

Annons

I våras rankades han som Sveriges tredje bästa innebandycenter, bakom Pixbospelaren Anders Hellgård och finske landslagsmannen Mika Kohonen.

Och Anders Hellgård har tagit semester från innebandyn, trappar ned i division II-klubben Backadalen, och planerar att återvända till elitserien och Pixbo strax före jul. I landslaget är det färdigspelat, menar Hellgård.

Därmed borde vägen till VM ligga spikrak för supertalangen från Viby.

Tidningen Svensk Innebandy skrev i våras: "Den här killen måste bara spela VM till våren. Han har en utvecklingskurva som nästan ingen annan i innebandy-Sverige. Framtidsspelaren och framtidscentern nummer ett i Sverige, ingen tvekan om det."

"Kalle" själv skrattar bara när han hör lovorden.

– Det är klart det är jättetrevligt att få höra en massa positiva grejor, men man ska inte lyssna för mycket på sånt där. Då tappar man koncentration och fokusering. Det gäller att fortsätta ge allt på varje träning och match, så får vi se vad som händer sen. Smicker ska man alltid ta med en nypa salt, säger han. För det är lång tid kvar till VM. Mycket kan hända.

Men en bra insats i lördagens Finnkamp skulle ju inte direkt tala emot en VM-uttagning för den unge elitseriespelaren.

Fast konkurrensen om platserna i landslagstruippen är tuff, det finns många rutinerade spelare som också gärna vill åka till VM.

– Det finns gott om duktiga centrar i Sverige, konstaterar Karl Johan Nilsson krasst, som i fjol kom tvåa i Helsingborgs interna poängliga, med nio mål och hela 32 assist.

Det är första gången "Kalle" får chansen i Finnkampens A-landslag. Samtidigt som de två ländernas bästa spelare möts så spelas dock också en landskamp mellan Finlands och Sveriges ungdomar.

Annons

– Jag var med i U19 för tre år sedan, och det var väldigt kul, minns "Kalle". Landslagsuttagningen blir också lite av revansch för Karl-Johan.

Senaste landslagsuppdraget slutade nämligen snöpligt värre för 20-åringen.

I våras, när fyrnationers skulle avgöras på hemmaplan i Helsingborg så ingick "Kalle" i truppen. Men på sista träningen inför första matchen stukade Nilsson foten och tvingades åse hela turneringen från läktaren.

– Den här gången ska jag se till att hålla fötterna i styr så det i-n-t-e bli några stukningar, ler "Kalle".

Finnkampen innebär därmed Karl-Johans tredje A-landskamp. De två första kom i samband med en dubbellandskamp mot Schweiz i fjol.

– Och då tyckte jag själv att det kändes bra. Och visst får man mersmak när man varit med i landslaget en gång... jag vill gärna spela fler landskamper.

Du får mycket beröm för din utveckling under sina två år i elitserien. Tycker du själv att du gått så mycket framåt?

– Naturligtvis har jag gjort det om man jämför med hur jag var som spelare när jag kom till Helsingborg. Jag har ju haft två år i elitserien på mig att utvecklas.

Efter hemkomsten från Finland drar allvaret igång inte bara för Karl-Johan, utan för hela Helsingborgs spelartrupp. Nästa fredag är det nämligen dags för elitseriepremiär mot Varberg.

– Det ska bli enormt roligt att komma igång med serien i höst. Jag ser fram emot premiären, säger "Kalle".

Annons

FaktaKarl-Johan Nilsson

Ålder:20 år (fyller 21 dagen före julafton).

Bor:Helsingborg.

Född:Viby.

Landskamper:2A 1J.

Längd:1.80.

Vikt:80 kilo.

Aktuell:Uttagen till Finnkampen i innebandy som spelas i helgen.

Av Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons